ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet nejen k prameni Vltavy

Vydejte se se mnou po stopách Vltavy, 430 km dlouhé řeky, která patří k těm nejdelším v České republice. Začít můžete např. u jejího pramene, ten se nachází na Šumavě a stal se velmi navštěvovaným a oblíbeným místem. Já jsem to vzal tou nejlepší možnou cestou, a to přímo z Kvildy. Připravil jsem se na celodenní výlet čistou přírodou a svěžím lesním vzduchem, protože Šumava po právu náleží k tomu nejcennějšímu, co naše země má. A stálo to za to:)

Pramen Vltavy je velmi cenou zastávkou při putování naší krajinou. A i přesto, že existuje celá řada zajímavých míst, některé z nich prostě navšítivit musíte. Možná i z těchto důvodů jsem se vydal na trochu vzdálenější trek od své rodné domoviny. Hlavní pramenný tok se nazývá Černý potok, začíná na úpatí Černé hory a rodí se z okolních vodnatých rašelinišť. Ta mu v jeho počátcích výrazně pomáhají - jsou totiž doslova nevyčerpatelnou zásobárnu vody.

Výlet nejen k prameni Vltavy

Ještě než se vydáte na výpravu, která začíná a končí v Kvildě, rád bych upozornil, že jde o náročnější cestu, která není zcela vhodná pro malé děti a lidi trpící panickými poruchami, jelikož se na vícero hodin doslova ztratíte z okruhu civilizace. Jde však o příjemnou pouť přírodní šumavskou oblastí s nezaměnitelným půvabem. V Kvildě jsem sice musel dát menší poplatek za parkování automobilu, ale nenechal z výletu jsem si nenechal zkazit náladu.

Z Kvildy se tedy vydávám po modré a to rovnou k pramenu řeky Vltavy. Leží téměř uprostřed celé cesty, takže nemá cenu se otáčet a vydat se cestou nazpět. Takovým úhybným manévrem se připravíte o zajímavý hraniční přechod přes Bučinu (držte se červené). V minulosti šlo o malou vesnici, aktuálně se zde nachází pouze dvě zchátralé budovy. Bučina je opuštěná a působila na mne velmi zvláštním dojmem. No a z Bučiny se držte zeleného turistického značení, které vás přivede nazpět do Kvildy.

Nezapomeňte si přibalit pořádnou svačinu, jelikož Kvilda je jediným místem, kde se dá něco koupit. Protože jakmile uděláte několik kroků ven z vesnice, dostanete se do bohem zapomenutého ráje:).

Výlet nejen k prameni Vltavy

Mě osobně trvala trasa 6 hodin, ale může to být individuální. Přeji všem příjemnou cestu...

Bučina Černý potok

Mohlo by vás zajímat