ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet od Křivoklátu na Hamousův statek

Okolí hradu Křivoklát je doslova obklopeno kulturními perlami, které rozhodně stojí za shlédnutí, pokud se v oblasti Křivoklátska zdržujete víc jak pár dní. Já takové štěstí měla hned několikrát, a protože jsem kouzlu zdejšího kraje doslova propadla, rozhodla jsem se vydat i k jedné z památek, která by mnohým mohla připadat druhořadá například vedle hradu Žebrák nebo dokonce Karlštejna, ale nenechte se mýlit. Hamousův statek je jednou z nejstarších památek lidové architektury v České republice!

Protože jsem bydlela jen pár metrů nad Křivoklátem, jednoho z našich nejkrásnějších hradů, vydala jsem se k Hamousovu statku právě odtud. Obecně mohu tvrdit, že cesta není náročná a zvládnou ji i méně zdatní vyznavači procházek. Cesta ke statku mi pěší chůzí trvala přibližně hodinu a půl a měřila asi 7 km. Přímo z Křivoklátu stačí následovat červenou turistickou značku po cestě, která se strmě zařezává nad skály Brdatky. Tomuto úseku dodává své kouzlo především řeka Berounka, kterou budete mít po pravé straně, a kterou uvidíte probleskovat mezi stromy, keři a skalisky.

Výlet od Křivoklátu na Hamousův statek

Most přes řeku Berounku

Červeně označená stezka vás dovede až k myslivně Písky, odkud se dál musíte vydat po zelené turistické značce, směrem vpravo. Cesta pak vede lehkým klesáním kolem kempu Riviera a zbečenského hřbitova. Hamousův statek pak najdete velmi snadno. Nachází se jen pár metrů od hřbitova, přímo na návsi, naproti kostelu sv. Martina.

Na první pohled se vám možná statek bude jevit jako obyčejná roubená stavba, ale nenechte se zmást! Jeho vznik je datován někdy na přelom 16. a 17. století, uchvátí vás svou zachovalostí a přívětivost zdejšího průvodce váš určitě mile potěší. Doporučuji všem vydat se na statek v době, kdy se zde podle tradičních postupů a přímo v kamenné peci peče chléb. Tato akce se zde koná pravidelně o víkendech a svátcích.

Výlet od Křivoklátu na Hamousův statek

Budova Hamousova statku

Pro ty, kteří se neradi vrací zpátky po stejné trase navrhuji přejít most přes řeku Berounku a pokračovat vlakem do Berouna či Rakovníku, měst, která rozhodně také stojí za vaši návštěvu!

Most přes řeku Berounku Budova Hamousova statku

Mohlo by vás zajímat