ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet z Jeseníku k Jánskému vrchu

Cílem našeho výletu byl tehdy zámek Jánský Vrch v Javorníku ve Slezsku, který byste našli jen pár kilometrů od polských hranic, severně od Jeseníku, odkud jsme s kamarádkou celý výlet naplánovaly. Přestože mám procházky po jesenických horách strašně ráda, k cestě na Jánský vrch jsem zvolila auto, a to především s ohledem na délku trasy. Ta měří bezmála 30 km a myslím, že se dá dobře projet i na kole, protože i přes svou délku není zvlášť náročná a neprojíždí se terénem s výrazným převýšením.

Doporučuji spojit výlet s prohlídkou jeskyní Na Pomezí, nacházejících se za Jeseníkem právě ve směru na Javoník. A proč doporučuji zrovna toto místo? Jedná se totiž o nejrozsáhlejší jeskynní systém v jesenickém krasu, zpřístupněný veřejnosti. Chodby krápníkových jeskyní jsou víc jak 400 m dlouhé a dostanete se sem klasicky během sezóny od dubna do října.

Výlet z Jeseníku k Jánskému vrchu

Na trase z Javorníku do Jeseníku, poblíž Žulové

Cesta dál do Javorníku vede přes Vápennou a Žulovou. První z obcí vtisklo název pálení vápna a druhé pak lomy v blízkosti místa. S orientací na trase do Javorníku určitě není žádný problém, stejně jako s hledáním samotného Jánského vrchu. Ten totiž tvoří malebnou dominantu celému Javorníku, jehož historické centrum je v současné době památkovou zónou. Parkovat je možné na náměstí pod zámkem, kam cesta nahoru pěšky trvá asi tak 10 minut. Zámek Jánský vrch se kromě klasického okruhu svými interiéry může navíc pochlubit i sbírkou dýmek a kuřáckých potřeb, pocházejících převážně z období od 18. - 20. století. Co do rozsahu, drží si tato sbírka prvenství v rámci celé republiky a dle mého názoru za shlédnutí určitě stojí! Byla zajímavá a přínosná i pro mě coby nekuřáka a člověka, který se o tyto artefakty příliš nezajímá.

Výlet z Jeseníku k Jánskému vrchu

Zámek Jánský Vrch

Komu se po prohlídce Jánského vrchu ještě nebude chtít jet domů, může, stejně tak jako my, výlet zakončit příjemnou procházkou po Račím údolí. Z Javorníku se tam dostanete jak po turistické stezce, tak i autem. Jen pár kilometrů za Javorníkem ve směru na Jeseník stačí odbočit doprava směrem na Račí údolí. Jet se dá až na parkoviště, odkud ale dál platí zákaz vjezdu a musíte pěšky. Vyhledávaným místem je zde hlavně vyhlídka Čertova kazatelna.

Výlet z Jeseníku k Jánskému vrchu

Cesta z Jánského vrchu do Javorníku

Výlet z Jeseníku k Jánskému vrchu

Cesta z Jánského vrchu do Javorníku

Vyjížďka na Jánský vrch je rozhodně příjemným výletem, který se dá spojit s dalšími zajímavými místy v okolí. Kdo nemá k dispozici auto ani kolo, nebude mít problém z Jeseníku k Jánskému vrchu dojet autobusem nebo vlakem. I pro kolo je trasa velmi příjemná a troufala bych si ji doporučit i rodinám s dětmi.

Cesta z Jánského vrchu do Javorníku Zámek Jánský Vrch Cesta z Jánského vrchu do Javorníku Trase z Javorníku do Jeseníku

Mohlo by vás zajímat