ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výprava podél konopišťského potoka až na zámek

Za okny nám prokukují první paprsky slunce a ve mne to vyvolává pocity téměř totožné, jaké jsem měl v loňském ruce. Je tedy pravdou, že to bylo o nějakých pár stupňů více, ale i tak vím, že zima dává poslední signály a uvolňuje místo příjemnému jaru. Proto vám, vášnivým Středočechům, nabídnu zajímavý tip na odpolední trek vedoucí podél konopišťského potoka. Celkově jde o velmi pěknou stezku, která je zhyzděna jen uměle vytvořenými hangáry podél hlavní silnice vedoucí na České Budějovice. Po několika minutách svižné chůze se však stanou minulostí a před vámi se otevře panensky čistá příroda.

Výprava podél konopišťského potoka až na zámek

Trek doporučuji zahájit v obci Poříčí nad Sázavou, tím se hangárům vyhnete úplně, jelikož do Poříčí jsem se osobně vydal už z Čerčan. Trasa se tak prodlužuje o necelé 3km. Už na samotném počátku, tedy v Poříčí mne zaujal nádherný románský kostelík sv. Petra. Mí přátelé jsou těmito stavbami přímo posedlí, takže se hned zdržují u všech informačních tabulí a čtou si. Já jsem spíše přírodní tip, takže se nemohu dočkat, až vstoupíme do na pohled neproniknutelných lesů.

Držím se červeného značení a zanedlouho přicházíme k potoku. Jestliže se tudy vydáte, povšimněte si, jak se pozvolna domky starousedlíků mění v chalupy až lesní chatrče. Náhle se ocitnete uprostřed ničeho a můžete si užít krásné přírodní atmosféry. Hřebeny svahů lemují vysoké borovice rostoucí i ze skalních masivů. Během několika málo okamžiků se údolí s potokem promění v hustý les. Až po nějakém čase jsme se dozvěděli, že šlo o tzv. Měsíční údolí. Stejně se jmenuje i první trampská osada založena 1924 ležící nedaleko odtud.

Výprava podél konopišťského potoka až na zámek

Po 4 kilometrech nás nohy zavedly k nejpřitažlivější části celého treku. Příroda bez živé duše, civilizačního hluku. Obklopeni pouze šumícím lesem a bublajícím potokem. Návštěvu této stezky doporučuji po celý rok, nejlépe na podzim, kdy hra barev umocní celkový zážitek. Potok nás zavedl do obce Racek a následně přes Týnec n. S. opětovně do temného hvozdu. Na závěr cesty se vám trek odvděčí rybníkem s četnými ostrůvky a samozřejmě zámkem nesoucí název Konopiště. Jakmile se pokocháte touto památkou a hlavně nezapomenete na rozlehlý zámecký park, nalezněte si červené značení. Ušel jsem cca 2,5 km a dorazil k vlakovému nádraží. Odtud jsem se krátkým pohledem rozloučil s okolím a vyrazil nazpět domů.

Výprava podél konopišťského potoka až na zámek

Trasa – Poříčí nad Sázavou – Konopiště – vlakové nádraží Benešov
Vzdálenost – 12 km
Trvalo mi – 3,5 hodin
Doporučuji jet – vlakem nebo autobusem – tentokrát můžete nechat automobil v garáži.

Zámek Konopiště Značení Park

Mohlo by vás zajímat