ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Za cisterciáky do Vyššího Brodu

Ora et labora (modli se a pracuj) - tak zní heslo cisterciáckých mnichů, kteří ve zdech kláštera ve Vyšším Brodě žijí už celá staletí, až do současnosti. S mnichy je totiž možné se zde setkat i dnes. Starají se o chod kláštera, jeho obnovu a někteří z nich dokonce fungují coby průvodci během prohlídek kláštera pro veřejnost.

Důvody mojí návštěvy kláštera ve Vyšším Brodě byly čistě turistické a zároveň studijní. Poznatky o tak historicky cenném objektu se mi ke zkoušce z české gotiky víc než hodily a navíc jsem svůj výlet sem spojila s prohlídkou kláštera ve Zlaté Koruně, o kterém vyprávím v jiném článku, a který je odtud vzdálen přibližně 40 km.

Za cisterciáky do Vyššího Brodu

Budova kláštera Vyšší Brod

Jako u většiny svých cest po naší vlasti, využila jsem i zde pohodlné možnosti cestování autem, nicméně místo je protkáno řadou cyklotras, z nichž mi nejvíc přišla zajímavá ta, vedoucí z Vyššího brodu směrem k vodní nádrži Lipno, a která směřuje kolem Čertovy stěny, což je zajímavá přírodní lokalita s divokým skalním srázem a seskupením žulových kamenů v údolí řeky Vltavy. Kromě této trasy a samozřejmě kláštera doporučuji nevynechat hrad Rožmberk, třeba už jen kvůli nádherné poloze a cestě lesem podél Vltavy, která tuto romantickou trasu z Vyššího Brodu kopíruje.

Za cisterciáky do Vyššího Brodu

Rajský Dvůr v klášteře ve Vyšším Brodě

Popisem prohlídky kláštera vás, milí čtenáři, zatěžovat určitě nebudu, ale neodpustím si zmínit prostory, které mě osobně zaujaly nejvíc. V první řadě je to bezesporu klášterní knihovna, která čítá na 70 000 knih a řadí se tak mezi tři největší knihovny v rámci naší republiky. Zajímavá byla také obrazárna a kostel, ale osobně mám na klášterech nejvíc ráda křížové chodby a rajský dvůr, kde vládne až mystický klid, který si sice nedokážete tolik vychutnat, když s vámi jde skupina turistů, vedená průvodcem, ale i napříč tomu ho jistě pocítíte.

Klašter Vyšší Brod Rajský Dvůr v klášteře ve Vyšším Brodě

Mohlo by vás zajímat