ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Za Eliščiným pásem do Muzea východních Čech

Pomalu nastávají poněkud chladnější podzimní dny, a tak není od věci navštívit památky, jež kromě svých útrobních krás nabízejí i chvilkovou, teplem nasycenou atmosféru. Co takhle zavítat dnes do jednoho z velkých českých muzeí?

Eliščino nábřeží na břehu Labe v Hradci Králové se honosí krásnou budovou, postavenou ve východočeské metropoli v letech 1909 – 1912. Jde o Muzeum východních Čech, jež sdružuje řadu cenných sbírek archeologických, botanických, geologických a mnoha dalších. Nevzniklo v době postavení výše zmíněné budovy, ale již dlouho před tím, a to v roce 1880. Podnětem k tomu byla výstava starožitností a památností, uspořádaná o rok dříve. Zde zakoupené předměty se staly základem všech sbírek, přibyl k nim i Eliščin pás (nejspíše mylně vydávaný za pás královny Elišky), gotické lžičky a jiné historické předměty, dosud umístěny na radnici a kruchtě chrámu sv. Ducha. Archeologické vykopávky, prováděné v pozdějších letech, sbírky mnohonásobně rozšířily, takže budovy určené k vystavování již přestaly stačit. Muselo se tedy začít pomalu uvažovat o tom, jak celou situaci řešit.

Za Eliščiným pásem do Muzea východních Čech

Muzeum východních Čech stojí na Eliščině nábřeží v Hradci králové

A to už jsme opět u roku 1909 a počátku výstavby budovy podle architekta Jana Kotěry, předního českého umělce v oboru stavitelství. Ten vystavěl muzeum na půdorysu asymetrického latinského kříže. O jeho umu a významu svědčí i jím zařízená místnost velmi praktickým nábytkem, jenž i po mnoha letech víceméně slouží svému účelu. Všechny skříňky, police a stolky jsou funkční a dýchají poctivostí i krásou.

Za Eliščiným pásem do Muzea východních Čech

Vstup do muzea stráží dvě majestátní sochy

Budova je rozčleněna do několika pater a je v ní vybudován přednáškový sál o kapacitě dvou set míst. Zdejší křesla jsou ozvláštněna důmyslnými stolky, jež skýtají dychtivým zájemcům o vědění veškeré pohodlí při sezení i vyhotovování zápisků.

Zveme vás na prohlídku. Milí a věci znalí průvodci vás provedou nádhernou budovou a se zaujetím sobě vlastním poskytnou dokonalý výklad o historii samotného muzea i jeho jednotlivých expozicích.

Za Eliščiným pásem do Muzea východních Čech

Budova podle architekta Jana kotěry stojí na půdorysu latinského kříže

Muzeum východních Čech Socha u vstupu do muzea Budova Muzea východních Čech

Mohlo by vás zajímat