ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Za školními střípky do Jiráskova domu

Vzít kolo a vyrazit do okolí – heslo většiny teplých dnů na jaře, v létě i na podzim. A že se takové vydaří, je jisté. Pravda, někdy na ně čekáme dost dlouho, ale nakonec se vždy dostaví. Jako v případě výpravy do okolí Hronova.

Posilněni obědem na náměstí jsme se po zabezpečení kol přesunuli necelých dvě stě metrů dále, směrem na Polici nad Metují. Před námi se otevřel pohled na domek, těsně přiléhající k silnici, ale obklopený četnou zelení. Nízký roubený domek, natřený bílou barvou, totiž zapadá do parku, jenž byl dříve zahradou. A ne ledajakou. V jednom místě byla totiž vykopána studna, zřízeny dvě lázeňské vany a spuštěn provoz malé ozdravovny. Šlo o jednu ze dvou živností rodiny Jiráskových. Ti zde párkrát v týdnu vítali návštěvníky, již hledali uzdravení pomocí dvou místních pramenů – Hronovky a Regnerky. Lázně zde žily svým vlastním životem, ale postupně zanikly. Obnovení se dočkaly až v době druhé světové války, ale z důvodu stavu usedlosti a odstěhování obyvatel pak zaniklo i další úsilí o pokračování provozu.

Za školními střípky do Jiráskova domu

Druhou výdělečnou činností rodiny byla pekárna, umístěná v hlavní místnosti domu. Druhý pokoj si vymodlil Alois na svých rodičích, aby se mohl v klidu věnovat svému studiu a psaní. Nebylo to lehké, neboť domek obývalo ještě dalších osm sourozenců.

Dnes je toto malé „muzeum“ zpřístupněno veřejnosti. Zásadní opravou prošel domek v polovině 50. let minulého století. Od té doby je udržován a poskytuje svým návštěvníkům neotřelý pohled na život lidí před dvěma sty lety. Oživte si své školní vědomosti i vy. „Doba temna“, o níž tento umělec psal, rovněž jako romány o psovodech na Chodsku, patří dodnes mezi klasickou českou literaturu.

Za školními střípky do Jiráskova domu

Socha Aloise Jiráska Jiráskův dům

Mohlo by vás zajímat