ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Za štěchovickou zapomenutou osadou

Také máte rádi ty tajemné výpravy do míst, které leží mimo hlavní stezky, jakoby zapomenuté časem? Pokud ano, tak vás následující odpolední trek určitě zaujme. Ještě do teď si pamatuji, jak jsme se tenkrát s přáteli dohadovali, jestli má vůbec cenu tento trek podnikat. Nakonec jsme všichni byli zajedno, že jsme nemohli vybrat lépe. Měli jsme za sebou několik návštěv předních českých památek, proto toto malé odbočení. Jednou jsem se na svých cestách dozvěděl o ztracené osadě, které se říká Ztracenka. Pokud patříte mezi trempy ze středočeského kraje, určitě tuto lokalitu znáte. Jde o vyhledávanou oblast skalními fanoušky již od padesátých let.

Za štěchovickou zapomenutou osadou

Zajímavá výprava

Než zde byla postavena Štěchovická přehrada, nabízel se zde pohled na velmi divokou řeku. Dnes tomu už tak není, to však na kráse zdejší oblasti neubírá. Byl jsem uchvácen okolní scenerií, kam se jinak než po vlastních nedostanete. Nejvíce se mi líbí, že jde o lokalitu kousek od Prahy a přece široko daleko není jediná silnice. Do Ztracenky se dostanete buď po vlastních, nebo po vodě.  S přáteli jsme přijeli do Štěchovic na autobusovou zastávku, kde naše výprava i končila. Byl jsem nedočkavostí bez sebe. Dokonce jsem odolal i internetu, který by mi celou oblast vylíčil ještě dříve, než tam dorazím.

Nebezpečný chodník

Od autobusové zastávky jsme se vydali po modré turistické značce. Jak už to tak bývá, tak i zde jsme nejdříve narazili na mírné stoupání. Přes Štěchovickou přehradu překonáváme potrubí místní přečerpávací elektrárny a nadále hledáme zelené označení. Zde jsem byl naprosto okouzlen tajuplným chodníkem kolem vodní nádrže. Připravte se na adrenalinový zážitek. Chodník je opatřen bezpečnostním zábradlím, prošli jsme několika proraženými skalními tunely. Něco takového se na trecích po středočeském kraji nevidí tak často. Jde o naprosto originální oblast se svou atmosférou. Po cestě do Třebonic narazíte i na již zmíněnou osadu.

Za štěchovickou zapomenutou osadou

Ztracenka po celý rok

Při procházení si nejde nepovšimnout naučných tabulek, které již přesluhují. Rovněž je zde krásné kamenné mře. Já osobně zařazuji tento trek mezi ty oblíbenější. Asi po 2 hodinách cesty jsme se dopotáceli do Třebenic. Prudké klesání střídalo stoupání. Naštěstí se nazpět do Štěchovic dostanete po červené z Chlumu, kde je celkem svižné klesání. Trek je vhodný k návštěvě po celý rok, jen v zimě musíte být opatrnější na zledovatělé plochy.

Nebezpečný chodník Ztracenka

Mohlo by vás zajímat