ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Za tajemstvím zlatého půlměsíce – výlet na Humprecht

Zámek Humprecht byl pro mě vždy spojen vždycky s pohádkami pana Krbce a to i přesto, že ve skutečnosti spolu neměly nic společného. Už od mala jsem si strašidlo Ruprecht zakotvila na zámku Humprecht. Vždy jsem toužila tento zámek navštívit, ale čas na to nadešel, až jsem byla dospělá a vydala jsem se sem se svými dětmi.

Výlet na zámek není příliš náročný a složitý, a to obzvláště pokud máte své vlastní motorové vozidlo. Zámek je totiž viditelný z velké dálky. Pokud sem pojedete tak jako my autobusem, vystoupíte v Sobotce u Jičína na náměstí. Odtud se na Humprecht můžete vydat hned několika směry. My se vydali tou více známou, a podle nás jednodušší, Turnovskou ulicí, potom ulicí Na celné, a pak dále směrem k hřbitovu. Prošli jsme okolo růžového sadu, a nakonec jsme u hřbitova zahnuli do leva a vydali se podél hřbitovní zdi až k počátku lesoparku. Na jejím počátku máte možnost pokochat se zdejším výběhem plným koní, jsou doopravdy krásní. Potom jsme se vydali do útrob lesoparku. A to už byla rychlovka, sice strmá, ale nahoře jsme byli ani ne za deset minut. Celková vzdálenost od náměstí na zámek je asi 1,5 – 2 kilometry. Trasa je v závěru ostrá a plná schodů.

Za tajemstvím zlatého půlměsíce – výlet na Humprecht

Závěrečné stoupání k zámku nám dalo pořádně zabrat

Zámek Humprecht

Humprecht je fascinující zámek a má bezvadné průvodce. Po zaplacení vstupného si nás průvodce vzal do parády, a pozor, i když se vám zdá, že jde o malý zámek, prohlídka je důkladná a zabere asi hodinu a půl. Zámek je jedinečný od prvního momentu a vy jen koukáte, co vás zde dokáže ještě více překvapit. Při této prohlídce jsme prošli celé přízemí, černou kuchyni, přípravnu a knihovny. V prohlídce pak pokračujete v prvním poschodí, kde vás doslova dostane akustická hodovní síň. Dodnes je zde perfektní akustika, a proto se zde pořádají svatby i koncerty. Okolo sálu se pak nachází jednotlivé ložnice a salonky panstva.

Za tajemstvím zlatého půlměsíce – výlet na Humprecht

Zámek Humprecht je jedním ze symbolů Českého ráje

Pozor, to ještě není konec. Po obkroužení prvního patra totiž pokračujete ještě výše, a to do druhého patra, jsme se škrábali ještě výš, a to do druhého patra, kde je umístěn balkon. Balkon lemuje celý obvod zámku a poskytuje úchvatný výhled. Při pěkném počasí jsou odtud vidět Krkonoše, Vyskeř, Ještěd, Luž, Ralsko, Bezděz a dokonce i Mladou Boleslav. Musím říct, že my jsme tedy měli štěstí, viděli jsme skutečně daleko. Jen se nám při tom kroužení z té výšky krapet podlamovala kolena.

Za tajemstvím zlatého půlměsíce – výlet na Humprecht

Zámek je viditelný ze širokého okolí.

Na úplnou špičku věže nás bohužel nepustili, ta je totiž přístupná pouze v době výstav, ale to nevadí, třeba se tam dostaneme příště.

Zámek Humprecht Závěrečné stoupání k zámku Zámek je viditelný ze širokého okolí.

Mohlo by vás zajímat