ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Za Toulovcem do Maštalí a na rozhlednu

Musím se přiznat, že jsem v České republice objela plno přírodních krás. Spousta z nich mi utkvěla v paměti, neřkuli uchvátila, a při tom všem jsem zapomněla na jedno z nejkouzelnějších míst přírody naší země! Toulovcovy maštale jsem coby rodačka z Litomyšle samozřejmě znala, ale roky mi připadalo všední. Bylo to zcela jistě tím, že právě na toto místo jsem s rodiči nebo se školou často jezdila na výlet, a tak se mi "okoukalo". Jeho krásu jsem si však znovu uvědomila až teď, když jsem se tam po letech vrátila.

Toulovcovy maštale byste našli u Budislavi, v pomyslném trojúhelníku, jehož vrcholy vytváří města Litomyšl, Vysoké Mýto a Skuteč. Já svůj výlet začala samozřejmě z Litomyšle, svého rodného města. Autem je cesta strašně jednoduchá a vede přes Osík, Dolní a Horní Újezd, Poříčí až do Budislavi. Tato trasa se dá jet i na kole, protože zdejší silnice není tolik frekventovaná a dle mého úsudku ji zvládnou i děti. Cesta je dlouhá je asi 15 km a končí u rozcestí v Budislavi, kde stojí jakási chaloupka. Už předtím vás ale ukazatelé budou navigovat.

Od rozcestí se můžete dát buď nahoru (doprava) k rozhledně, poblíž které se dá i zaparkovat. Kapacita parkoviště ale není kdovíjak velká. Druhá cesta, směrem dolů (doleva) vede ke skalnímu bludišti, tedy k Maštalím. Můžete se nechat vést červenou turistickou značkou, která kopíruje okruh skalním bludištěm.

Za Toulovcem do Maštalí a na rozhlednu

Toulovcova rozhledna

Toulovcova rozhledna zde stojí od roku 2002 a je vysoká 539 m. Z ochozu jsou pěkně vidět Orlické hory a Krkonoše. Za dobré viditelnosti, na kterou jsem toho dne měla zrovna štěstí, byly vidět i Jeseníky.

Procházka samotnými Toulovcovými maštalemi má svůj nesmírný půvab! Je zde systém chodeb a jeskynních děr. Narozdíl od rozhledny se zde neplatí vstupné a procházku bych označila za středně náročnou, možná lehkou. Určitě se dle mého názoru hodí i pro děti - vždyť jsem zde jako dítě sama byla několikrát!

Za Toulovcem do Maštalí a na rozhlednu

Skalní útvary Toulovcovy Maštale

Toulovcova rozhledna Skalní útvary Toulovcovy Maštale

Mohlo by vás zajímat