ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Zemský ráj to na pohled…

Po kotníky v listí, zářícím všemi barvami podzimu, jsme se vypravili na malou půlkilometrovou procházku z obce Sendraž u Nového Města nad Metují k rozhledně téhož jména. Stojí na kopci Varta v nadmořské výšce 618 metrů a je vysoká 50 metrů.

Když zdoláte 145 schodů a neujedou vám na celokovové konstrukci nohy, spatříte pozemský ráj. Podzim je opravdu tím pravým obdobím, kdy se za jasného počasí můžete pokochat nádhernými výtvory přírody. My se sice jasného počasí nedočkali, ale něco bylo přece jen k vidění. Svou Rozkoš jsme nalezli zcela bezpečně, horší už to bylo s okolními místy. Když je krásně, můžete spatřit i Kunětickou horu, Ještěd, Krkonoše, Dobrošov či Javoří hory. Tak snad příště…

Zemský ráj to na pohled…

Rozhledna Sendraž stojí na kopci zvaném Varta

Vraťme se ale ještě k historii celé stavby. Na místě té dnešní, postavené v roce 2007 a zprovozněné o dva roky později, stávala dříve dřevěná rozhledna. Byla vybudována na přelomu 19. a 20. století, ale v padesátých letech minulého století již neoplývala bezpečností a musela být zbořena. Pak tu celá desetiletí zelo místo prázdnotou. Naštěstí se našla společnost Vodafone, která ji opět zvedla z popela. Jako jedna z mála je tato konstrukce navíc chráněna bezpečnostním kamerovým systémem.

Zemský ráj to na pohled…

Z vrcholu rozhledny je nádherný výlet do okolního kraje

Bývá otevřena za dobrého a bezvětrného počasí a zakazuje výstup opilcům a lidem mladším pěti let bez doprovodu dospělého.  Dole v obci Sendraž se pak mohou zájemci o razítko rozhledny zastavit v hospodě U Floriána a odnést si domů malý suvenýr.

Nenechte si ujít tu báječnou podzimní příležitost. Říjen a listopad jsou těmi pravými měsíci ke zhlédnutí dalšího z koutů naší malebné zemičky.

Rozhledna Sendraž Výhled z rozhledny

Mohlo by vás zajímat