ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Kostel sv. Jana Křtitele se zvonicí ve Slavoňově

Kostel, na jehož snímky hledíte, vypadal při svém vzniku v polovině 14. století jinak. Protože se ale nedochoval, nelze s jistotou jeho podobu určit. Ten dnešní pochází z roku 1553 a původně byl zasvěcen sv. Martinovi. Přejmenován byl až v době rekatolizace, přesněji roku 1683. Tehdy se stal sv. Janem Křtitelem.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Kostel sv. Jana Křtitele, Slavoňov
GPS: 50.34306610, 16.19748000

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Kostel sv. Jana Křtitele se zvonicí ve Slavoňově - zajímavosti

Svatostánek je obklopen hřbitovem, ukrytým za silnou zdí, lemovanou mohutnými staletými lipami. Nese prvky lidového baroka a je roubený. Krásný ale není jen navenek. Vnitřní prostory vyzdobili Eliáš a Jindřich Kohllerové roku 1705. Za povšimnutí stojí nástěnné malby, dřevěný kazetový strop a vyřezávaná kruchta, spočívající na šesti ozdobných sloupech. Návštěvníci sem mohou nahlédnout buď při pravidelné bohoslužbě, nebo za pomoci ochotných lidí z nedaleké fary. Jejich vstřícnost nezná mezí a jsou vždy připraveni být k ruce každému nadšenci.

Součástí hřbitova je zvonice z roku 1555 a roubená márnice. Ta ovšem pochází až z 18. století. Zvonice je nejcennější stavbou Slavoňova i celého širého okolí a je zajímavá tím, že spodní část tvoří jakousi vstupní bránu do útrob hřbitova. Je zakončená kuželovitou střechou a nese řadu renesančních prvků.

Zveme vás k procházce, počínající v Novém Městě nad Metují. Žlutá značka vás provede Klopotovským údolím a vy se ocitnete přímo u hřbitovní zdi. Pak už stačí jen vejít a tajit dech nad jednou z památek středoevropského významu vůbec.

 

Autor: Marcela Horká, Vlastimil Hloupý