ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Bazilika Svatý Hostýn

Přestože je dnes Česká republika zemí, kde převládají nevěřící lidé, nachází se na našem území velké množství církevních památek a řada z nich je důležitými poutními místy. Nejvýznamnějším mariánským poutním místem na Moravě je bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně. O post nejvýznamnějšího poutního místa v celé republice soupeří jen s jedinou stavbou a to stejnojmennou bazilikou na Svaté Hoře, která je sice starší, ale zato méně navštěvovaná. Bazilika na Svatém Hostýně je mimo jiné také jednou z nejvýše položených sakrálních staveb, tyčí se na západním vrcholu hory Hostýn ve výšce 718 metrů.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Svatý Hostýn 115, Chvalčov
GPS: 49.37685560, 17.70036390

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Bazilika Svatý Hostýn - zajímavosti

Na místě, kde stojí bazilika, se nacházely různě přestavované kaple již od 13. století. Legenda o vzniku poutního místa vypráví o zázraku, kterým ve 40. letech 13. století zachránila Panna Marie mnoho zdejších lidí. Tehdy do oblasti vpadli Tataři a lidé hledali spásu právě na vrchu Hostýně. Vroucně se přitom modlili a Panna Marie je vyslyšela, když bleskem zapálila a zničila tatarské ležení.

Stavba baziliky Nanebevzetí Panny Marie byla zahájena v roce 1721 a k jejímu vysvěcení došlo v roce 1748. Plány na její výstavbu vypracoval architekt Ignác Josef Cyrani a to jako centrální stavbu obklopenou ambitem s kaplemi. Západní průčelí ohraničují dvě hranolovité věže postavené nakoso k tělu kostela. Dříve je zakončovaly barokní báně, dnes jsou na jejich vršcích umístěny čtyřboké jehlany. Střední část tohoto průčelí tvoří mozaika Panny Marie o ploše 26 m2, která je složena ze speciálních sklíček dovezených z Itálie v počtu ohromných 260 tisíc kousků. Tuto Hostýnskou Madonu vytvořil v roce 1912 Viktor Foerstr.

Vrch Hostýn a na něm stojící bazilika Nanebevzetí Panny Marie je výraznou dominantou jinak rovinaté oblasti Hané. Kromě kostela tu stojí i budovy sloužící jako ubytování pro poutníky, nachází se tu známá křížová cesta Dušana Jurkoviče, ale také rozhledna, jež nabízí úžasný výhled do širokého okolí.

 

Autor: Martina Limbergová