ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Letovice (zámek)

Když se řekne zámek, každý si jistě představí bohatě zdobené interiéry, vyřezávaný nábytek potažený zlatem vyšívanými látkami, krásné tapety na zdech, vzácné staré obrazy a třpytící se doplňky. Na zámku v Letovicích toto nenajdete. Kvůli své smutné historii v druhé polovině minulého století se z něj stala téměř ruina a nevypadalo to s ním dobře. Naštěstí se našel někdo, kdo se ho snaží za každou cenu zachránit a navrátit mu dřívější krásu. Návštěva tohoto zámku bude zajímavým zážitkem a také předmětem k zamyšlení, kam až může vést lhostejnost k tak významným památkám jako je tento zámek.



Užitečné informace pro návštěvníky

GPS: 49.54331780, 16.57537670

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Letovice (zámek) - zajímavosti

Hrad, stojící na ostrohu nad Trstenickou stezkou, jež spojovala Čechy s Moravou, byl postaven pravděpodobně už někdy v polovině 13. století a to nejspíš Heřmanem z Letovic. První doložené písemné zmínky však pocházejí až z roku 1360. Hrad patřil postupně pánům z Letovic, z Přibyslavi a z Ronova. Ti na hrad přišli ještě ve 14. století. Kolem roku 1400 tady byl přeložen do češtiny velmi známý cestopis Marka Pola Milión. Hrad byl však v roce 1424 dobyt a zničen husity, jelikož v té době patřil přívrženci císaře Zikmunda Hynkovi z Ronova. Po jeho smrti hrad získali díky sňatkům s Hynkovými dcerami páni z Boskovic. Hrad se dočkal opravy v druhé polovině 15. století. Gotická přestavba z té doby je dodnes patrná v několika sklepních prostorech a části obvodové zdi. Roku 1544 kupuje hrad a celé okolní panství Kryštof z rodu Hardeků, kteří poté panství začínají rozšiřovat a renesančně přestavovat. Hrad byl bohužel znovu dobyt, tentokrát Švédy v roce 1643. Už v té době a ještě dlouho poté panství poměrně rychle střídá majitele. V průběhu toho je hrad přestavěn na barokní zámek. Ten však roku 1724 spolu s městečkem vyhořel, tehdy zrovna panství získali Blümegenové. Při následných opravách byly postaveny mnohé hospodářské budovy, jež tvořily podzámčí.

V roce 1820 na zámek přišli poslední rod majitelů zámku, maďarská rodina Kálnoky. Ti ho upravili do empírové a později novogotické podoby, v jaké ho můžeme vidět dodnes. Na svazích zámku také nechali vybudovat zámecký park v anglickém stylu, který se řadí mezi ty nejcennější u nás. Zámek však roku 1945 přešel jako mnoho jiných památek pod správu MěNV a nastaly jeho snad nejkrušnější časy. Byl využíván jako internát a poté už jen neudržován chátral, až se z něj málem stala úplná ruina. V restituci byl nakonec po dlouhých průtazích navrácen znovu rodině Kalnokyů a ti ho pak roku 2004 prodali nynějšímu majiteli, panu Bohumilu Vavříčkovi. V té době byl zámek v katastrofálním stavu, interiéry byl naprosto zničeny, na mnoha místech do něj zatékalo, byly vytrhány podlahy a některé stropy se úplně propadly.

Díky odhodlání a nemalým investicím pana Vavříčka by jste dnes zvenku ani nepoznaly, že nejdete na jeden z krásných zámků, kde vás čeká návštěva jako v pohádce. Celá fasáda je pěkně opravená a svítí do dálky. Před vstupem do samotného zámku si prohlédnete vinný sklep a mučírnu s velmi sugestivní expozicí. Pro opravdu dobrodružné povahy je tu nabízena možnost přenocování v této mučírně. V interiérech se zatím přes všechnu snahu o neutěšeném stavu zámku můžete přesvědčit na vlastní oči, a to nejen na fotografiích. Zámeckým okruhem se prochází bez průvodce a máte tak spoustu času prohlédnout si místnosti, které se už podařilo dát do pořádku, i takové, kde jsou pořád ještě rozbité zdi i podlahy. Místo zdobeného nábytku se tu nachází rozmístěná všehochuť věcí z různého časového období a nabízí mnoho příležitostí k zamyšlení, u některých třeba i k úsměvnému zavzpomínání. Součástí prohlídky je prodejní výstava 2222 obrazů Tomáše Vavříčka, která byla zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejvíce obrazů od 1 autora na jedné výstavě. Lákadlem pro návštěvníky je tu také malý zookoutek, restaurace v bývalé jízdárně a nově Dračí sluj, dlouhá sklepní chodba, na jejímž konci vás čeká veliký drak.

Návštěva tohoto zámku ve vás možná zanechá hned několik dojmů. Smutek z toho, kam až málem vedla lhostejnost k takovéto krásné památce. Obdiv k odhodlání člověka, který se snaží udělat vše pro to, aby zámku navrátil původní lesk a mohli jsme ho tak poznat nejen my, ale i budoucí generace. Radost z toho, že se to pomalu, ale jistě daří. A taky tak trochu dobrý pocit z toho, že i těch mých pár korun za vstupné přispěje k tomuto skvělému účelu. Zámek v Letovicích určitě stojí za návštěvu, která bude trochu netradiční, ale velmi zajímavá.

 

Autor: Martina Limbergová