ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Nové Město n. Metují (zámek)

Nechte se unést krásou zajímavých staveb a vydejte se do Nového Města nad Metují, kde najdete stát barokní zámek na skalnatém ostrohu nad řekou. Zámek je umístěn přímo na náměstí a město s hradem založil okolo roku 1501 Jan Černčický z Kácova. Zámek od města odděluje příkop.
Zámek postihl požár a Černčický se ho rozhodl prodat. Novým majitelem se stal moravský velmož Vojtěch z Pernštejna, který se postaral v roce 1528 o pozdně gotickou podobu stavby.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Husovo nám. 1201, Nové Město nad Metují
GPS: 50.34389390, 16.14986080

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Nové Město n. Metují (zámek) - zajímavosti

Později panství vlastnil evangelík Jan ze Štubenberka a během let 1558 -1568 se hrad upravil renesančně a rozšířil o dvě křídla. V této době měl již zámek s nepravidelným nádvořím podobu známou z dnešních dnů. Po Bílé hoře připadl zkonfiskovaný majetek Walteru Lesliemu a v roce 1654 se uskutečnily další barokní přestavby.

Během 19. století nikdo o obývání zámku nestál a ten pomalu chátral. Ve špatném stavu ho na začátku dvacátého století získal průmyslník Cyril Bartoň z Dobenína a pozval si k rekonstrukci skutečného mistra – Dušana Jurkoviče. Dal si velmi záležet, aby zachoval historickou hodnotu a pustil se i do návrhu zahrady s dřevěnými stavbami.

Během své návštěvy můžete zajít na jeden z několika okruhů – Prohlídkový okruh zámkem, Prohlídkový okruh s půdou, do zámecké zahrady a do věže. Spatřit můžete dobově zařízené interiéry, kde nechybí barokní štuky, renesanční nástěnné malby, umělecké sbírky, barokní zámeckou kapli. Zahrada má styl italských renesančních a barokních zahrad. A vy se nezapomeňte podívat na mistrná díla od J.V.Myslbeka, Františka Bílka, J. Štursy a dalších. Před zámkem si všimněte barokních sošek trpaslíků od Matyáše Brauna, které sem nechal umístit Jurkovič a jedná se o karikatury panských úředníků. Ve spodní části zámecké zahrady najdete věž Máselnici, kam můžete vystoupat a podívat se po okolní krajině.

 

Autor: Petra Nachtmanová