ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Úsov (zámek)

Navštivte původní královský hrad, nyní zámek Úsov nad městem Šumperkem. Spojte návštěvu místa, kterým se procházela moravská historie, s prohlídkou mnoha trofejních exponátů. Hrad byl postaven jako francouzský kastel, jeho velká část byla přestavěna na zámek.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Zámecká 1, Úsov
GPS: 49.79877500, 17.01444220

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Úsov (zámek) - zajímavosti

Zámek láká lovecko - lesnickým muzeem

Zámek Úsov Vám může nabídnout prohlídku ojedinělé sbírky loveckých trofejí. Není to však jediné, čím zámek vyniká, jedná se o jedno z nejstarších šlechtických sídel na severní Moravě. Nabízí prohlídku samotného zámeckého areálu, výstavu obrazů, Strašidelný labyrint, jarmarky s ukázkami řemesel, zookoutek a další akce. Největším lákadlem je samozřejmě lovecko-lesnické muzeum, založené již v roce 1898. Více než deset tisíc exponátů tvoří vycpaná zvířata, hmyz, parohy, minerály, modely i pytlácké zbraně. Exotické kousky přivezli Lichtenštejnové ze svých výprav na různé kontinenty.

Od Šternberků k Lichtenštejnům

Královský gotický hrad Úsov byl založen v polovině 13. století. Stal se majetkem rodu Šternberků, později Boskoviců a pak Lichtenštejnů. Byl důležitým obranným bodem ve válečných dobách. Z původního hradu se dochovala část hradeb a věží. Na místě gotického paláce vznikl renesanční zámek, který byl později přestaven na barokní. Zámek se stal správním centrem panství a sídlem první lesnické školy na Moravě. V 19. století zde bylo zřízeno lovecké a lesnické muzeum. Od roku 1945 byl zámek majetkem státu, v současnosti patří městu Úsov.

Na Úsově se nezapomíná na děti

Starobylost zámku má připomínat interaktivní expozice, určená především dětem. V nejstarší části hradu, Vlašimském paláci, jsou nachystány úkoly a hádanky. Expozice Hádanky pánů z Vlašimi je doplněna kulisami a malbami- sálem pána z Vlašimi, černou kuchyní, mučírnou nebo místností služebnictva je dotvářena dobová atmosféra. Pokud děti uhodnou hádanky a splní úkoly, dostanou odměnu. Současně si tak mohou odpočinout po náročné prohlídce a zakončit celý výlet osvěžením na terase, kde je možno zakoupit občerstvení.

 

Autor: Helena Syslová