ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Svojanov (hrad)

Původní název hradu Fürstenberg byl názvem dle módního diktátu doby. Navštívit ho lze po celý rok, posedět při občerstvení v hradní hospůdce nebo se ubytovat přímo v hradní ubytovně. Pobavit se můžete při různých sezónních akcích, pravidelně jsou zde pořádány koncerty a výstavy, prostory si můžete i objednat pro vlastní akce. I ubytovna je zařízena historickým nábytkem.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Svojanov 1, Svojanov
GPS: 49.62722780, 16.40836420

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Svojanov (hrad) - zajímavosti

Potkejte středověk i 19. století

Svojanov patří k nejstarším královským hradům u nás. Byl postaven Přemyslem Otakarem II. k ochraně obchodní stezky. V době přemyslovské na něm pobývaly hned dvě královny – manželky Záviše z Falkenštejna, nejdříve královská vdova Kunhuta a později Alžběta Uherská. Karel IV. zahrnul tento hrad do královského majetku, ale přesto byl hrad v době husitských válek použit jako zástava. Byl přestavěn v renesančním slohu, poničen požárem i válkou. Zachovaly se i pokoje dokumentující další úpravy hradu – empírové pokoje a salony. Na hradě si můžete prohlédnout i sbírku hodin, jedinečnou gotickou zahradu nebo typickou středověkou mučírnu v podzemních prostorách hradu.

Prohlédněte si unikát – Dům zbrojnošů

V nově rekonstruovaných prostorách se seznamte s tím, jak vypadal život hradní posádky koncem 15. století. Zbraně, zbroj či brnění jsou atraktivní i proto, že některé z nich je možno vyzkoušet nebo potěžkat. Také expozice starých her – karet, šachů a podobně je turisticky velmi přitažlivá. Dům zbrojnošů má mít i širší využití, předpokládá se jeho využití pro koncerty, svatební obřady, semináře, oslavy a další akce.

O Svojanovu se vypravují pověsti a historky

Jedna z nejstarších pověstí o stavbě hradu Vás zavede do 15. století. Krutý správce, který se choval bezohledně k dělníkům, objíždí v noci hrad na hřbetě ohnivého býka. Protože šetřil i na hradní posádce, nebyly v domě zbrojnošů postaveny komíny a do přízemí domu byly umístěny konírny, aby patro vyhřívalo aspoň teplo z koní. Hradní pověsti a legendy Vás osloví v prostorách raně gotického sklepení.

 

Autor: Helena Syslová