ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Vlašim (zámek)

Kdysi býval gotickým hradem, vystavěným na ne příliš výrazném ostrohu. Dnes je objekt popisován jako výstavní zámek ve Vlašimi, v okrese Benešov.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Zámek 1, Vlašim
GPS: 49.70704750, 14.89530060

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Vlašim (zámek) - zajímavosti

Původní hrad zde byl vystavěný roku 1303 a poprvé se o něm historické prameny zmiňují v souvislosti s rokem 1318. Od roku 1363 zdejší hrad vlastnil významný rod, který se začal psát z Vlašimi a později z Jenštejna, ze kterého pocházel například Jan Očko z Vlašimi nebo Jan z Jenštejna, a který má v erbu dvě supí hlavy na stříbrném poli.

Mikuláš mladší Trčka z Lípy, další z majitelů hradu, nechal po husitských válkách provést stavbu dělostřeleckého opevnění s později vystavěným zemním okruhem, který se bohužel nedochoval. Přestavba hradu na zámek se uskutečnila v 16. století.

Celkem dvanáct erbů, vystavených ve Vlašimské bráně a erbovní zámecké síni, označuje dvanáct rodů, které se ve vlastnictví vlašimského panství vystřídaly. Původní hrad měl téměř pravidelnou čtvercovou dispozici se dvěma okrouhlými věžemi, z nichž se do současnosti dochovala pouze jedna z nich. Dle historických pramenů měl hrad snad možná ještě třetí a čtvrtou věž, ovšem archeologické průzkumy a výkopy tuto teorii nepotvrdily. Také z bašt, kterých zde původně bylo pravděpodobně pět, se dochovala pouze jedna.

Přestavba původního hradu na renesanční zámek proběhla mezi lety 1580 až 1620 a je spojena s rodem Vostrovců z Kralovic. Jednotlivé budovy byly výškově sjednoceny, osmiboká věž byla nástavbou přistavěna a hlavní palác doplnily hřebínkové klenby a dvojitá sdružená okna. První a druhé patro dekorovala štuková výzdoba.

Dalších přestaveb se zámek dočkal roku 1627 za Talmberků, poté, co zčásti vyhořel. Byl tehdy vybudován pivovar, konírny a upraveno jižní křídlo zámku.

Posledními šlechtickými majiteli zámku byli Auersperkové, kteří jej vlastnili až do roku 1945, kdy jim byl majetek vyvlastněn a zestátněn. Poté byl využíván pro kulturní a správní účely.

Zámek je zasazen do romantického krajinářského parku v anglickém stylu, založeného v roce 1775 Karlem a Marií z Auersperku. Postupně byl doplňován o romantické stavby a jedná se o nestarší přírodně krajinářský park v Čechách.

Během posledních let prošel zámek Vlašim rekonstrukcí, je využíván Muzeem Podblanicka a byla zde zřízena také obřadní síň.

 

Autor: Andrea Štyndlová