ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Nový Hrad (zámek)

60 kilometrů od Prahy, 60 kilometrů od Ústí nad Labem, 70 kilometrů od Karlových Varů, 40 kilometrů od Litoměřic, 15 kilometrů od Žatce, 6 kilometrů od Loun, a k tomu uprostřed přírody mezi přírodním parkem Džbán a Českým Středohořím. Zámek, který prošel a stále prochází kompletní obnovou, dodnes tolik neobjevený a přitom objevný a úžasně zachovalý - ZÁMEK NOVÝ HRAD V JIMLÍNĚ U LOUN v Ústeckém kraji.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Jimlín 220, Jimlín
GPS: 50.31957530, 13.74992360

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Nový Hrad (zámek) - zajímavosti

Přijeďte a pokochejte se výhledem ze zámecké věže na České středohoří a poznejte historii tohoto unikátního objektu, jehož proměny od gotické tvrze, přes gotický opevněný hrad, renesanční zámeček s vinicemi, barokní rozsáhlý areál, který byl v posledních využíván jako Velkostatek jsou dodnes patrné.

Zámek nabízí prohlídku místnostmi s gotickými freskami, gotickými sklepy, hospodářskými prostorami (sušárna, prádelna, koupelna, černá kuchyně, bylinná zahrada), ale i reprezentačními barokními sály včetně přenádherné zámecké kaple s unikátní štukovou výzdobou. Dalším skvostem jsou i soukromé pokoje majitelů s dochovanými dřevěnými renesančními malovanými záklopovými stropy. Seznámíte se s osudy prakticky všech majitelů - pánů z Jimlína, Novohradských z Kolovrat, Lobkoviců, strahovských premonstrátů, hraběte Varrensbacha a jeho chotě Marie Sidonie Šlikové, prostopášné Anny Barbory z Löweneggu, ale i schwarzenberských knížat. Interiéry zámku dále skrývají řadu příležitostných i stálých výstav.

Volně přístupné jsou pak koňské podzemní stáje, sklepy pod věží, barbořina barokní zahrádka a zámecká věž. Na prvním nádvoří se potom můžet občerstvit v zámeckém šenku.

 

Autor fotografií: Vít Pávek