ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Chystáte se navštívit lázně Teplice nad Bečvou? Pak si zpestřete program návštěvou přírodní památky Zbrašovské aragonitové jeskyně. Najdete je přímo v údolí řeky Bečvy a důvodem pro jejich návštěvu je určitě ojedinělý jeskynní systém, který je známý i celoevropsky. Tyto jeskyně vznikly působením teplých minerálních vod současně s působením vod atmosférických. Teplé minerální vody vystupovaly z velké hloubky ve vápencích. Jeskyně zdobí minerál aragonit.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Teplice nad Bečvou 75, Teplice nad Bečvou
GPS: 49.52850000, 17.74007970

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Zbrašovské aragonitové jeskyně - zajímavosti

Aragonit a stalagmity

Minerál aragonit tvoří ve Zbrašovských aragonitových jeskyních unikátní výzdobu. Tento minerál v bílé, šedé, modravé nebo žlutobílé barvě zde tvoří krystaly různých tvarů a je i složkou krápníků. Vidět zde můžete nápadné povlaky ve tvaru koblih z vápencové horniny – sintru. Pozornost přitahují gejzírové stalagmity ve tvaru kuželů. Trasa pro návštěvníky prochází několika dómy, síněmi a chodbami a končí na břehu řeky Bečvy, poblíž pramene kyselky.

V jeskyních je stále teplo

Zbrašovské aragonitové jeskyně mají po celý rok poměrně vysokou teplotu 14 stupňů, takže se staly nejteplejšími jeskyněmi v ČR. Nejnižší úroveň jeskyní je nepřístupná, protože je trvale zaplněna oxidem uhličitým, který zde vytváří neviditelné plynové jezero. Tyto unikátní jeskyně byly objeveny v roce 1912, pro veřejnost jsou přístupné od roku 1926. Přírodní památkou byly vyhlášeny v roce 2003.

Prohlédněte si i Hranickou propast

Hned u jeskyní si můžete prohlédnout nejhlubší českou propast, která má část suchou (cca 70 m) a část zatopenou (442,5 m, ovšem dna nebylo dosaženo). Tato propast bývá označována jako bezedná. Do suché části Hranické propasti lze volně nahlížet. Voda zde má celoročně teplotu kolem 15 stupňů a je nasycena oxidem uhličitým jako minerálka. Propast je stejně jako Zbrašovské aragonitové jeskyně součástí Hranického krasu.

 

Autor: Helena Syslová