ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Technické muzeum Brno

Nevíte, kam vzít děti, když venku počasí vycházkám zrovna nepřeje? Vezměte je třeba do muzea. Že je v muzeích docela nuda, říkáte si? Možná, ovšem to jistě neplatí v Technickém muzeu v Brně. Nejen, že se dozvíte spoustu zajímavých informací, ale také se dobře pobavíte v Technické herně.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Purkyňova 2950/105, Brno - Královo Pole
GPS: 49.22820580, 16.58153610

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Technické muzeum Brno - zajímavosti

Muzeum najdete ve čtvrti Královo Pole, na ulici Purkyňova. Zabývá se dokumentací vývoje vědy, techniky a průmyslové výroby. Jeho sbírky mapují téměř třicet oborů lidské činnosti, od původních řemesel až po moderní výpočetní techniku. Muzeum spravuje a dokumentuje také pozůstalosti po významných osobnostech působících na poli vědy a techniky. Mezi nimi je například takové významné jméno jako Viktor Kaplan, vynálezce Kaplanovy turbíny.

Jednotlivé expozice jsou rozděleny do tématických částí a v každé je k vidění mnoho zajímavých exponátů. V nejnižším patře se nachází motory a to vodní, parní i letecké, malé stroje, které si můžete kličkou zkusit rozpohybovat i stroje úctyhodných rozměrů. Až se jich dostatečně nabažíte, o patro výše si můžete prohlédnout historická vozidla, motocykly a také opravnu automobilů se všemi detaily.

Přímo úžasně pak působí další patro a hlavně jeho část Ulička řemesel. Budete si připadat jako v opravdové ulici z počátku minulého století. Do posledních detailů propracované obchody a řemeslné dílny jako koloniál, holičství, zámečnictví, švec nebo zubní ordinace si chce řádně prohlédnout a vychutnat. Dojem reálné ulice dokresluje dlažba z kostek, víko kanálu, pumpa a lavička. V dobové hospůdce stojí jeden z mechanických hudebních nástrojů, kterých ve vedlejším salonu mechanické hudby uvidíte ještě spoustu. Víte, na jakém principu funguje pianolo? Tady se to dozvíte a možná budete mít štěstí a uslyšíte ho hrát na vlastní uši. Prakticky všechny nástroje jsou totiž i přes své stáří kolem sta let a více stále funkční. Zkuste poprosit pracovníka muzea, zda by nebylo možné nástroje předvést. Jisté to není, ale možná bude moci některý z nich spustit. Je to zážitek, tomu věřte.

Kromě toho už jmenovaného v muzeu uvidíte expozice letecké historie a plastikového modelářství, nožířství, kovolitectví, železářství, vývoj telefonů, počítačů, malých domácích spotřebičů a mnoho dalšího. Část expozice je věnována kultuře nevidomých a je také velmi poučná. V nejvyšším patře se seznámíte s významnými vědci a jejich objevy a také tu najdete místnost nazvanou Technická herna. Právě tady si můžete vyzkoušet na různých příkladech fungování fyzikálních zákonů a zároveň se dozvíte proč to tak vlastně je. V jednom rohu herny je myšleno i na nejmenší děti, které si jistě rády pohrají s autíčky nebo stavebnicemi na hracím koberci. K dispozici je také několik počítačů, jejichž programy děti zábavnou formou seznámí s technikou či fyzikálními zákony světa. Můžete si být jisti, že odtud vaše děti nebudou chtít odejít. A možná ani vy sami.

Na závěr si ještě na zahradě muzea můžete prohlédnout několik exponátů letadel, to bude jistě příjemná třešnička za pěkným dnem.

 

Autor: Martina Limbergová