ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Otisk židovských dějin

Malebná obec Podbřezí se nachází poblíž Dobrušky. Přiléhá k vísce Skalka a kromě zámku zde můžete nalézt židovský hřbitov. Stal se pro nás překvapením, když jsme se toulali přilehlým lesem  proti proudu Zlatého potoka a narazili přitom na jeho vstupní bránu.

Otisk židovských dějin

Protože pro nás nejsou židovské památky v žádném případě zapovězeny, věnovali jsme náležitou pozornost i  této. Jeho poloha uprostřed ztemnělého lesa dodávala onomu místu neodolatelné kouzlo, byť se toto tvrzení může zdát s ohledem na někdejší pohřbené nepatřičným.

Celý dojem nabýval svých rozměrů i proto, že v těsné blízkosti šuměla tekoucí voda zmiňovaného toku. Síla, vycházející z chladné země, jejíž hlína v sobě nesla stopy po osudech mnoha našich předků, byla cítit až hmatatelně. Člověk stál chvílemi jako přikován a hleděl na jednotlivé náhrobky v hlubokém pohnutí.

Otisk židovských dějin

Uvědomíme-li si, jak žili tito lidé po celá staletí (snad jen s výjimkou několika desetiletí po zásahu Josefa II., kdy byli v podstatě zrovnoprávněni s ostatními), musíme jen a jen obdivovat jejich odhodlání čelit všem útrapám se vztyčenou hlavou. Kolik ponížení a zármutku provázel každý jejich krok. A to vše jen proto, že se v jejich rodném listě nalézala kolonka – vyznání židovské.

Pohřebiště nese datum svého založení roku 1725 a čítá 92 náhrobků. S posledním zemřelým se pojí rok 1924. Kdo sem zavítá, nebude určitě litovat. Zdaleka ne každý les se může pochlubit takovou zvláštností, jakou je tento dávný svědek minulosti.

Silný tok Židovský hřbitov

Mohlo by vás zajímat