ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výprava k Albertovým skalám

Už jsme tu měli dvoudenní pochod plný nečekaného dobrodružství s rozbíjením stanu uprostřed brdských lesů. Dokonce jsem vám poskytl inspirativní nápady k trekům okolo slavných památek po časem zavátých lesních cestách. Každý trek je tak svým způsobem originální nabídkou k návštěvě přírodních úkazů či lidsky vystavěných historických milníků. Každým článkem se stále více utvrzuji v tom, že žijeme v krásné zemi a po právu na ni můžeme být hrdí. Přestaňme se dívat skrze okno na nikdy nekončící provoz a ryk kolemjdoucích lidí. Uvolněte se společně se mnou a vyrazme opět na jeden z mnoha nádherných treků.

Tentokrát se podíváme na Albertovy skály poblíž malého městečka Nalžovic. Pokud máte rádi trochu adrenalinu a odvážných cest, tak se vám dnešní výprava bude líbit stejně jako mne.

Výprava k Albertovým skalám

Dobrodružná výprava do rezervace Drbákov je ověnčená hned několika zajímavostmi. Narazíme zde na velké množství netradičních zástupců flory, ale i na zlatonosné žíly. Možná to ve vás probudí ducha pravého zlatokopa. Předem chci podotknout, že procházka kolem Albertových skal není žádnou lesní pěšinkou pro amatéry. Příkré skalnaté srázy mohou být při neopatrném našlapování přímo smrtelné. Chodníky a početné vyhlídky jsou zde zabezpečené, ale i tak je dobré dbát zvýšené opatrnosti.

Započněte svou trasu stejně jako já v Křepenicích a vydejte se asi 2 kilometry po silnici směrem k rozcestí Drbákov. Odtud si můžete vybrat, jakým směrem se vydáte. Trek je okruhový, takže vždy se vrátíte opětovně k původnímu rozcestí. Já osobně vám doporučuji tu těžší část na začátek, proto sejděte po pěšině dolů, kde narazíte na skalnaté srázy. Povšimněte si, že zde roste ve větší hustotě tis červený. Dokonce je zde dle značení uvedeno, že se v oblasti nachází více jak 1000 tisů.

První vyhlídkou je Tisová, odkud budete mít Slapskou přehradu jako na dlani. Jediným rušivým elementem se tak stává budova na smilovickém poloostrově. Obdobných vyhlídek je na trase celá řada. Nenechte se zaskočit krátkostí treku. Zdolání jediného kilometru vám dá docela zabrat. Na vyhlídky vedou i ručně dělané schody. Žádný výhled tak není zadarmo, ale stojí určité úsilí. Jde o skvělý jarní trénink, tak se toho nebojte a vydejte se na oblíbený albertský okruh společně se svými přáteli. Jděte tak dlouho, dokud nenarazíte na žluté značení. To vás zavede k modrému a po něm se dostanete nazpět do Křepenic.

Albertovy skály

Mohlo by vás zajímat