ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Bavorově

Byť by si to možná mnozí nikdy nemysleli, je právě kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bavorově jednou z nejvýznamnějších gotických staveb v jižních Čechách.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Dr. Mareše 100, Bavorov
GPS: 49.12220420, 14.07665140

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Bavorově - zajímavosti

V polovině 14. století stál v Bavorově filiální kostel při kostelu v Blanici a se stavbou zdejšího farního kostela se započalo někdy po roce 1360 a k dokončení došlo patrně do roku 1384. Iniciátory stavby byli Petr, Jošt, Jan a Oldřich z Rožmberka.

Druhá věž zdejšího kostela se začala stavět později, roku 1604, a to stavitelem Petrem Vlachem z Vodňan. Jedná se o věž umístěnou na jihozápadním rohu kostela. Stavbu  vícekrát poničil požár, přičemž jednou to bylo roku 1649, později v roce 1867. Po prvním z požárů Petr Spineta přestavěl chrám a koncipoval ho jako trojlodí. Během druhého požáru byla zničena velká kostelní věž a zvony Pavel, Marek a Marie. Přestavby věže se později ujal písecký stavitel Špirhanzl a první prosincový den roku 1869 se konalo posvěcení a zavěšení nových zvonů, pojmenovaných Jan Nepomuk, Ida, Marie a Adolf.

Během let 1905-1908 došlo k regotizaci kostela Josefem Mockerem a vnitřní úpravě M. Boháčem roku 1938.

Původní záměr počítal se stavbou jednolodního kostela s půdorysem ve tvaru pravidelného kříže, ale později, když byl dostavěn presbytář a příčná loď, změnila se koncepce na dvoulodní s obkročnou klenbou a dvěma pilíři. Podobu trojlodního kostela s pětibokým presbyteriem si stavba získala až v 17. století.

Při severní straně kostela se nachází sakristie, z níž vede chodba do přilehlé fary a u severního ramene příčné lodi je umístěna kaple Anděla strážce obdélného půdorysu s věží. Při severní straně je také umístěna kostnice a u jihozápadního rohu pak renesanční věž o třech patrech.

O řezbářskou výzdobu interiéru se postaral Jan Václav Hammer z Čimelic v době kolem roku 1770.

 

Autor: Andrea Štyndlová