ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Kostel sv. Mikuláše Praha Staré Město

Řekne-li se "kostel sv. Mikuláše", představí si asi většina z vás ten, který se nachází v Praze na Malé Straně. Kostel se stejným zasvěcením ale najdeme i na Starém Městě, a i ten má nesporný význam. Nachází se na Staroměstském náměstí, na královské cestě a je velmi cenným architektonickým dílem vrcholného baroka.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Staroměstské náměstí, Praha
GPS: 50.08796920, 14.41977530

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Kostel sv. Mikuláše Praha Staré Město - zajímavosti

Kostel sv. Mikuláše na Starém Městě v Praze byl vybudován v místech, kde se nacházel vyhořelý gotický farní kostel, o němž nacházíme první zmínku už v roce 1273. Roku 1635 dostali kostel benediktini z kláštera Na Slovanech, kteří rozhodli starý kostel zbourat a na jeho místě vystavět nový. Se stavbou bylo započato roku 1732 a roku 1737 se konalo jeho vysvěcení.

Architektem kostela byl Killián Ignác Dienzenhofer, pro nějž se kostel sv. Mikuláše stal vrcholným dílem. Původně bylo průčelí chámu nasměrováno do "kurného trhu" a stavbu samu o sobě obklopovaly další budovy, které byly později zbourány. Urbanisticky byla tedy situace řešena zcela jinak, než v současné době, kdy je kostel sv. Mikuláše součástí Staroměstského náměstí, do kterého je nasměrován jižní fasádou.

V návaznosti na reformy Josefa II. se klášter roku 1787 zrušil a všechno interiérové vybavení bylo odvezeno. Později se kostel stal majetkem magistrátu města Prahy, po nějakou dobu byly jeho prostory využívány jako sýpka a poté také coby archiv spisovny. Od roku 1871 byl kostel pronajímán Ruské pravoslavné církvi, takže se zde opět začaly konat bohoslužby. Roku 1916 prošel kostel opravou a do interiéru přibylo plno uměleckých detailů, obrazů a soch.

 

Autor: Andrea Štyndlová