ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Katedrála sv. Bartoloměje Kolín

Katedrála sv. Bartoloměje v Kolíně byla založena v druhé polovině 13. století, a je tak téměř stejně stará jako město samotné, založené Přemyslem Otakarem II. V roce 1261. Kostel je národní kulturní památkou.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Brandlova, Kolín
GPS: 50.02694420, 15.20138890

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Katedrála sv. Bartoloměje Kolín - zajímavosti

Tato významná sakrální stavba nejen na území Kolína, ale také celé České republiky, byla vystavěna v duchu rané gotiky, přičemž z tohoto období se zachovalo trojlodní tělo katedrály a dvojice věží v západním průčelí. Za vlády Karla IV. prodělo město Kolín požár, během kterého byl poškozen také kostel, který následně prošel přestavbou. Petr Parléř tehdy v letech 1360 - 1379 vybudoval nový gotický chór, byla rozšířena okna v trojlodí a proběhla také přístavba kaple Panny Marie.

Ke konci 15. století byly západní věže opatřeny věžemi ve tvaru jehlanu a nárožní věžičky. Roku 1643 kostel rabovala švédská vojska a značně jej poškodila. Další pohroma měla podobu požáru, který kostel poškodil roku 1976. Generální rekonstrukce pak proběhla v polovině 19. století, jenomže záhy, roku 1869, přišel další ničivý požár. Další rekonstrukce je vedena Josefem Mockerem, který nejdříve přestavil severní věž a zvonici, poté rekonstruuje i Parléřovu práci - chór, kde řadu architektonických prvků buď doplnil a nebo zcela vyměnil. Zastřešení katedrály také pochází z 19. století. Poslední rekonstrukcí prošel chrám v roce 1963 po poškození bombardováním ke konci 2. světové války.

Uvnitř katedrály návštěvníky zaujme především čtrnáct zastavení křížové cesty , které z dubového dřeva vyřezal František Bílek mezi lety 1910 - 1913. Umělecky velmi cenný je také obraz od Petra Brandla, znázorňující Umučení sv. Bartoloměje a za zmínku stojí také krypta pod kněžištěm, kde jsou v malovaných rakvích uloženy ostatky významných měšťanů.

 

Autor: Andrea Štyndlová