ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Kostel sv. Jakuba Kutná Hora

Je nesporné, že silueta kostela sv. Jakuba, která zdobí město už od 14. století, je s Kutnou Horou už natolik spjatá, že si panorama města bez ní lze představit jen velmi těžko. Jedná se o městský kostel, na jehož stavbě se podílela také parléřovská huť, a který je svým vzhledem naprosto nezaměnitelný. Charakterizují ho totiž dvě věže v čele západního průčelí. Jedna se pne do výšky 84 m a ke stavbě té druhé nikdy nedošlo. Kostel sv. Jakuba byl společně s dalšími výraznými památkami Kutné hory zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Jakubská, Kutná Hora
GPS: 49.94846940, 15.26753330

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Kostel sv. Jakuba Kutná Hora - zajímavosti

Se stavbou nejstaršího z kutnohorských kostelů bylo započato kolem roku 1330 německými patriciji a dokončení jádra kostela se datuje do roku 1380. Stavba pokračovala až do roku 1420, ale krátce nato kostel podpálili husité a teprve ke konci 15. století byla hotová kruchta u mincířské kaple. Z původního záměru vystavit v západním průčelí dvě věže se upustilo kvůli nevyhovujícímu podloží terénu.

Jádro kostela je tvořeno trojlodím, dvěma bočními kaplemi a polygonálně uzavřeným presbytářem se sakristií. Dominantu kostela tvoří již zmíněná věž o pěti patrech. Vysoká gotická okna jsou hrotitě zakončena a opatřena trojlistými kružbami a interiér je zaklenut křížovou klenbou.

Nejstaršími prvky v interiéru jsou především zbytky fresek z 15. století a dva zazděné sanktuáře. Z pozdní gotiky se dochovaly také lavice v chóru. Za zmínku samozřejmě stojí také obraz znázorňující Stětí sv. Jakuba, jehož autorem je František Xaver Palko nebo barokní oltář s pietou od Karla Škréty. Významná je také křtitelnice z počátku 16. století a obraz zachycující Poslední večeři, který vznikl roku 1515.

 

Autor: Andrea Štyndlová