ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Přibyslav (zámek)

Při okraji Přibyslavi stával kdysi hrad, který byl později nahrazen renesančním zámkem, jenž na mírném návrší najdeme doposud.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Husova, Přibyslav
GPS: 49.57447280, 15.74082970

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Přibyslav (zámek) - zajímavosti

Původní gotický hrad v Přibyslavi stál od první poloviny 13. století, tedy v době, kdy se zde těžilo stříbro. Roku 1424 hrad dobyli husité a poté musel být obnoven, nicméně během 16. století byl hrad pustý, a roku 1560 byl na jeho místě Zachariášem z Hradce vystavěn renesanční zámek.

Během 18. století byl pak zámek ještě rozšířen a barokně upraven. Poté, co ho v roce 1767 poničil požár, byl opraven a podobná situace pak následovala ještě roku 1847. Tehdy už oprava probíhala v duchu klasicismu.

Celý komplex zámku se dnes rozprostírá kolem dvou obdélných nádvoří. Jižní je obklopeno arkádovým ochozem s toskánskými sloupy a severní dekoruje erb rodu Ditrichštejnů. Ze západní strany je zámek zdoben sgrafity.

Současným vlastníkem přibyslavského zámku je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Praze a budova je využívána jako hasičské muzeum. Expozice zaměřená na historii požární ochrany zde byla otevřena v roce 1983 a z většiny ji tvoří současná i historická požární technika.

Kromě hasičského muzea je v zámku také síň mezinárodní spolupráce zemí CTIF a regionální výstava Přibyslavsko, zahrnující Žižkovu síň, archeologické nálezy a další).

Během obléhání města Přibyslavi roku 1424 zemřel Jan Žižka z Trocnova a v místech, kde skonal, dnes stojí velká kamenná mohyla.

 

Autor: Andrea Štyndlová