ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Pelhřimov (zámek)

Město Pelhřimov snad ani není třeba blíže představovat. Najdeme ho pár kilometrů ve směru na západ od Jihlavy a kromě jiných zajímavých památek se zde nachází také zámek, a to hned vedle kostela sv. Bartoloměje.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Masarykovo nám. 12, Pelhřimov
GPS: 49.43078890, 15.22190170

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Pelhřimov (zámek) - zajímavosti

V místech dnešního zámku a městského opevnění dříve stávala gotická tvrz, pravděpodobně z 15. století, jejíž torzo se dochovalo v Gotické síni v přízemních prostorách současného zámku. Od roku 1550 zámek vlastnili páni Říčanští z Říčan, přičemž Adam z Říčan započal v témže roce s výstavbou renesančního zámku, který byl dokončen v roce 1551.

Roku 1561 stihl město rozsáhlý požár a po něm pak následovala jeho přestavba. Během druhé poloviny 17. století bylo sídlo upraveno na radní dům a po dalším požáru, který budovu stihl roku 1766, upraveno v duchu pozdního baroka, přičemž podobu, kterou tehdy získal, si v podstatě udržel až do dnešní doby.

Počínaje rokem 1849 na zámku sídlil Okresní soud, a to až do roku 1907. Následujícího roku zde byla instalována expozice Okresního muzea, které v prostorách zámku sídlí i v současné době a je zde instalována expozice Muzea Vysočiny. Mezi významné skvosty expozice se bezesporu řadí iluminovaný utrakvistický graduál z 15. století, prapor malovaný Josefem Mánesem a historické kroje. Věž zámku zdobí orloj.

Patrová zámecká budova má dvě křídla a mansardovou střechu s hranolovitou věžičkou, přičemž v místě nároží se u obou křídel dochovala původní věž. Zámecké průčelí, které je děleno pilastry, se otvírá směrem k náměstí. Ve výklencích průčelí jsou umístěny sochy Ochrany sirotků a Spravedlnosti, na prostranství před zámkem je umístěna socha sv. Václava.

 

Autor: Andrea Štyndlová