ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Náchod (zámek)

Zveme vás na zámek Náchod, protože tady zažijete neobvyklé přivítání. Ve starém hradním příkopě totiž bydlí medvědi Dáša s Ludvíkem a umí zaujmout děti i dospěláky. Původně stál na ostrohu hrad založený někdy v polovině 13. století. Založení obstaral rytíř Hron z rodu Načeradiců. V roce 1321 patřil hrad králi Janu Lucemburskému a po něm páni z Dubé, rod Poděbradských a od roku 1427 Jiří z Poděbrad.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Smiřických 1282, Náchod
GPS: 50.41857190, 16.16192500

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Náchod (zámek) - zajímavosti

Smiřičtí se v letech 1561 – 1614 postarali o rozšíření stavby a její přeměnu na renesanční zámek se sgrafity a s arkádovými ochozy. U hradební zdi vzniklo úplně nové křídlo. Jelikož se účastnili povstání, zabavil jim Ferdinand II. majetek a Náchod získal italský šlechtic a generál Ottavio I. Piccolomini, vévoda z Amalfi. Zámek obdržel za věrné služby císaři. Pokračoval v úpravách zámku a jelikož mu přišlo sídlo málo reprezentativní, došlo během let 1650 – 1659 k barokní přestavbě podle plánů módního pražského stavitele Carla Luraga. Uravovaly se vnitřní i venkovní prostory. Po vymření rodu Piccolomini se dědictví roku 1738 ujímá Josef Vojtěch Desfours, ale ten na tom nebyl finančně dobře a zámek prodal Petrovi Bironovi, vévodovi Kuronskému a Zaháňskému. Šlo o otce kněžny Kateřiny Vilemíny Zaháňské. Hojně se zde pořádala divadelní představení a koncerty. Posledními soukromými majiteli byli příslušníci rodu Schaumburg-Lippe z Německa. Po roce 1945 převzal zámek stát.

Zámek má připraveno hned několik prohlídkových okruhů. Prvním je Piccolominská expozice s historickými interiéry z doby 17. a 18. století. pusťte se do obdivování hračkového světa z 2. poloviny 19. a první poloviny 20. století. koukněte se na tapisérie, na zátiší z časů baroka a na portréty Habsburků. Druhým okruhem jsou Salony druhého patra s trámovými malovanými stropy, grafikami a krajinomalbami, se zbraněmi. Další okruh se jmenuje Na dvoře vévodském a čtvrtý okruh zahrnuje expozici řádů a prohlídku sklepů, terasy a věže.

 

Autor: Petra Nachtmanová