ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Litice nad Orlicí (hrad)

Vypravte se po podhůří Orlických hor! Až na místo, kde se na vrchu nad řekou Orlicí vypíná hrad Litice z konce 13. století. O vznik hradu se postaral rod Drslaviců, prvně je písemně zmíněn v roce 1304, kdy byl směněn za jiné panství. Roku 1371 se stali majiteli pánové z Kunštátu a český král Jiří z Poděbrad nechal rozšířit opevnění během let 1450 – 1468.  Právě z této přestavby se dochoval objekt až do současnosti. Kdo chtěl do hradu, musel projít čtyřmi branami. Hrad zažil několikeré střídání majitelů. Roku 1495 ho koupil Vilém z Pernštejna, roku 1562 Mikuláš z Bubna a posléze Oskar Parish. Avšak ani Vilém z Pernštejna a Mikuláš z Bubna tady trvale nesídlili, měli jiná panství, která se jim zdála být pro jejich život pohodlnější.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Litice nad Orlicí, Žamberk
GPS: 50.08573310, 16.35089420

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Litice nad Orlicí (hrad) - zajímavosti

Od roku 1657 se o něm hovoří jako o polorozbořeném hradu a na stavu se nezměnilo nic až do konce 19. století. Tehdy obstarali některé opravy Parishové, vlastnící hrad až do roku 1948.  Hlavně se jednalo o zakonzervování částí zříceniny, střechu a úpravu vyhlídkového patra hradní věže.

Co vám dnes nabídne prohlídka hradu? V prvé řadě vás upoutají pískovcové reliéfy, zdobící bránu. Je na nich zachycen král Jiří z Poděbrad. Jeho panování připomínají i některé nápisy na stavbě. Rozsáhlý hradní areál nabízí ukázky archeologických nálezů z 15. až 17. století. Spatříte rytiny hradů z okolí, staré pohlednice a ze zadního paláce torzo zdi.

Litice nad Orlicí leží osm kilometrů západním směrem od Žamberka. K hradním branám se dostanete z obce po cestě vzhůru lesem. Hrad si můžete projít sami nebo s průvodcem – bez placení dojdete až na nádvoří za čtvrtou branou. V hlavní turistické sezóně se na nádvoří podíváte i na různé turnaje, vystoupení šermířských skupin, divadlo a na dobová řemesla. Nezapomeňte vystoupat na věž, odkud je pěkný výhled na okolní krajinu. Ve věži bývala v dřívějších dobách kaple, nyní zůstaly jenom portálky a valené klenby.

 

Autor: Petra Nachtmanová