ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Rabštejn nad Střelou (zámek)

Západočeské město Rabštejn nad Střelou možná není celorepublikově až tak známé, nicméně leží severně od Plzně a kromě toho se zde nachází také půvabný zámek. Zvláštností také je, že Rabštejn nad Střelou je historicky nejmenším městem v České republice, které však v současné době spadá pod město Manětín.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Rabštejn nad Střelou 1, Manětín
GPS: 50.04211390, 13.29235280

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Rabštejn nad Střelou (zámek) - zajímavosti

Zdejší zámek celému městu bezesporu vévodí. Vznikl v místech někdejšího hradu ze 14. století, který zde nechal vybudovat Oldřih Pluh. Ten si rabštejnský statek koupil v roce 1321 a kromě něj získal od kláštera Plasy ještě blízké vsi. S budováním hradu na nepřístupném ostrohu řeky Střely započal počátkem 30. let 14. století a pod hradem pak založil městečko Rabštejn pod Střelou, které bylo s hradem spojeno hradbami, z nichž se do současnosti dochovalo jejich torzo a dvě okrouhlé věže.

V té době byl hrad Rabštejn velmi významný, což neuniklo pozornosti tehdejšího krále Karla IV., jenž chtěl hrad vlastnit. Rabštejn se tedy stal vlastnictvím krále a ten kolem něj vytvořil manský systém.

V roce 1464 se hradu zmocnil Burian mladší z Gutštejna a následný spor o hrad způsobil nenávist mezi jím a králem Jiřím z Poděbrad. Přímo v blízkosti hradu byl v roce 1483 vystavěn klášter karmelitánů, jehož historie však neměla dlouhého trvání. Během bouře nekatolických měšťanů v roce 1532 byl vypálen.

Po 9 let měl Rabštejn v držení Vladislav II. a po něm pak jeho syn Ludvík, který hrad v roce 1518 zastavil Šlikům. Po požáru, který hrad stihl v roce 1532, byl Lorencem Šlikem opraven a opatřen novými stavbami. Faktem ale zůstává, že Rabštejn byl stále královským majetkem, a že Šlikové ho měli pouze v zástavě.

To se změnilo v roce 1578, kdy Rudolf II. hrad prodal Jaroslavu Libštejnskému z Kolovrat a Jiříku Kokořovcovi, takže byl hrad poté opět svobodným panstvím.

V roce 1665 byl zakoupen Janem Šebestiánem z Pöttingu, jehož dílem byla stavba kláštera servitů v blízkosti hradu. Jeho syn, František Karel, nechal v místech starého hradu vystavět zámek. Stalo se tak v roce 1705 a od roku 1714 byl pak sídlem Černínů, později Kolovratů a nakonec rodu Lažanských, kteří zámek vlastnili až do roku 1945. Poté byl zámek využíván pro rekreační účely, kterým slouží doposud.

Zámek Rabštejn nad Střelou je jednopatrová budova, vystavěná v duchu baroka, opatřená podstřešním polopatrem. Fasáda je spíše prostší, dekorovaná zalamovaným římsovím a konzolovitě zakončenými pilastry. Z jihu zámeckého areálu se nachází kostel z druhé poloviny 18. století, jehož architektem byl pravděpodobně A. Lurago, a ke kterému přiléhá bývalý klášter servitů.

 

Autor: Andrea Štyndlová