ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Svinaře (zámek)

Jihozápadním směrem od Prahy, jen pár kilometrů jižně od Karlštejna, najdeme zámek Svinaře, který byl po celá dlouhá léta v žalostném stavu, předcházející fázi rozpadu. Roku 2003 jej však zakoupil Jiří Nosek ze Svinař, který ho postupně rekonstruuje.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Svinaře 1, Svinaře
GPS: 49.89340610, 14.18327860

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Svinaře (zámek) - zajímavosti

Zámek je součástí areálu, stejně jako sýpka, obytný dům, chlévy, hospodářská budova, stodola, lihovar a druhý obytný dům. Celý komplex budov je půdorysně rozložen do tvaru písmene U, obklopujících ústřední dvůr. Ze západní a severozápadní části k areálu přiléhá zámecký park s kamenným mostem.

V místech současného zámku dříve stála tvrz, a to přibližně od první poloviny 14. století do počátku 16. století, kdy ji majitelé přestali využívat. Výstavba zámku a rozsáhlé zahrady s parkem proběhla až v roce 1766 za Antonína Maschka z Maasburgu. Jednalo se o běžnou patrovou budovu o sedmi osách a rozměrech 24 x 12 m se středním trojosým rizalitem v západním průčelí. Dominantou je polygonální věžička zakončená stanovou stříškou a korouhví s nápisem AMV1766. Hlavní vchod s erbem majitele zámku byl umístěn ze dvora. Takovou podobu si zámek zachoval až do konce 19. století.

Poté se novými majiteli stali Bachofenové z Echtu, kteří zámek také upravovali. Z jižní strany přistavěli 7 m dlouhou budovu s osmibokým arkýřem se stanovou stříškou, nad kterou se tyčí korouhev s nápisem BzE1890, značící dobu výstavby. Při severní straně tehdy vznikla také patrová budova obdélníkového půdorysu, do níž lze vstoupit ze západní strany dvěma arkádovými oblouky. V budově se nacházela přípravna a kuchyně s ručním nákladním výtahem a schodištěm do patra.

Poté svinařský zámek vlastnili Kahlerové, za jejichž vlastnictví k žádné významné přístavbě nedošlo. V roce 1938 byli tito majitelé donuceni z Československa uprchnout před nacisty a zámek se stal majetkem pražského gestapa.

Po druhé světové válce byl zámek zestátněn a roku 1950 přidělen Cementárnám v Berouně, načež následovala snad vůbec nejtesknější etapa zámku Svinaře. Zámek sloužil jako hospodářský dvůr, byty a pro zemědělskou výrobu. Do rekonstrukce a potřebných úprav zámku nikdo neinvestoval, a tak postupně chátral a upadal do žalostného stavu.

Od roku 2003 je majitelem zámku Svinaře Ing. Jiří Nosek, který budovy postupně rekonstruuje.

 

Autor: Andrea Štyndlová