ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Zkamenělý zámek Konrádov (skalní hrad)

Zbytky skalního hrádku, jehož jméno nám není známo, ale kterému se často říká Zkamenělý zámek nebo také Hrad u Konrádova, nalezneme asi 1 km od obce Konrádov na Kokořínsku a přibližně 4,5 km ve směru na severozápad od Mšena. Přímo z Konrádova se ke skalnímu hradu můžete dostat po turisticky značené stezce.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Olešno, Mšeno
GPS: 50.47956000, 14.61754970

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Zkamenělý zámek Konrádov (skalní hrad) - zajímavosti

Do dnešní doby se bohužel nedochovaly téměř žádné písemné prameny, z nichž by nám byl znám původní název hradu, natožpak jeho majitelé. Torzo skalního hrádku je opravdu skromné, nicméně i přesto je tipem na pěkný výlet po kraji Kokořínska. Kromě toho je z hrádku pěkný výhled na krajinu směrem na Mšeno a Lobeč.

Hradní areál se skládá ze dvou skalních bloků, které kdysi dávno spojoval most, a které jsou od okolního terénu odděluje průrva, dnes příkop. Ve větším z příkopů je čtvercová šachta a malá světnice.

Díky archeologickým nálezům lze předpokládat, že byl hrádek zničen požárem, a že původně sloužil jednomu z bezdězských královských manů jako sídlo.

Jak se sem dostat?

Skalní hrad leží u Konrádova na silnici mezi obcemi Mšeno a Dubá, pár kilometrů od zámku Houska.

Auto lze zaparkovat u silnice v místě, kde je pomník "Našim mrtvým" a dál jít pěšky na Zbrázděný vrch. Sledujte zelenou turistickou značku.

Autobusem je možné přijet z Dubé nebo Mšena a vystoupit v Konrádově. Poté opět stejnou cestou značenou zelenou značkou.

Vlakem je ke skalnímu hradu cesta poněkud složitější. Vystoupit musíte ve Mšenu a odtud pak pěšky nebo autobusem do Konrádova, kde se napojíte opět na zeleně značenou turistickou stezku.

Cesta rozhodně není vhodná pro cyklisty ani pro kočárek.

 

Autor: Andrea Štyndlová