ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Valašské Meziříčí (zámek)

V samotném městě Valašské Meziříčí najdeme renesanční žerotínský zámek, s jehož stavbou začal během první poloviny 16. století Jan z Pernštejna. Roku 1648 byla stavba poškozena nájezdy švédských vojsk, a tak bylo počátkem 18. století nutné provést barokní přestavbu, kterou inicioval tehdejší majitel, Ludvík ze Žerotína. Tehdy si zámek získal takřka svou současnou podobu.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Zámecká 3, Krásno nad Bečvou
GPS: 49.47158530, 17.96915560

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Valašské Meziříčí (zámek) - zajímavosti

Během přestavby bylo vybudováno jižní křídlo a to severní prodlouženo. Nádvoří dekorovaly arkády.

Roku 1815 prodala tehdejší majitelka Marie Josefa ze Žerotína valašskomeziříčské panství Františku Josefu Kinskému z Vchynic a Tetova. Rod Kinských pak panství vlastnil až do roku 1854, kdy se přesídlili na zámek v Krásně nad Bečvou, a tak své panství ve Valašském Meziříčí prodali státu.

Od roku 1854 zámek sloužil jako státní věznice, během první světové války jako vojenská nemocnice a nakonec kasárna. V roce 1913 se majitelem zámku stal olomoucký arcibiskup František Saleský Bauer, který jej získal pro spolek Katolický dům, nechal severní část zámku přestavět na divadelní sál a spolkové místnosti. Po druhé světové válce zámek vlastnil MNV a byl sídlem klubu pracujících.

Koncem minulého století prošel zámek Valašské Meziříčí rozsáhlou rekonstrukcí, díky níž bylo v roce 2002 zpřístupněno zámecké nádvoří a v suterénu vzniklo jedno z nejkrásnějších zařízení svého druhu v České republice, vyhrazené M-klubu.

V současnosti má zámek podobu dvoupatrové trojkřídlé stavby se dvěma stálými expozicemi. První expozice je zaměřena na osvětlovací sklo a gobelíny, druhá pak na to, jak se žilo na zámku a zahrnuje dobově zařízené zámecké pokoje.

 

Autor: Andrea Štyndlová