ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno

Podnětem ke vzniku tohoto muzea, sídlícího v kdysi průmyslovém Kladně, bylo zboření gotického kostela, nepostačujícího svou kapacitou rychlému nárůstu obyvatel v době rozvoje hutí a dolů. Asanace kostela proběhla v roce 1897 a církevní památky, sochy a oltářní obrazy, nepoužité při stavbě kostela nového, byly základem muzejních sbírek. Na své vystavení ale exponáty čekaly téměř 40 let.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Huťská 1375, Kladno
GPS: 50.14975280, 14.11032750

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno - zajímavosti

Muzeum bylo zbudováno v bývalém kladenském zámku, po jeho odkoupení od řádu benediktinů. Zpřístupněno je od roku 1935, ale nyní ho najdete v prostorách jedné z bývalých ředitelských vil Poldi v Huťské ulici.

Stálou expozici tvoří kromě zmíněných církevních předmětů i archeologické nálezy z kladenského okresu. Dále jsou zde sbírky z oborů petrografie, paleontologie, mineralogie, kartografie, zoologie a výtvarného umění. Prohlédnout si můžete také například sbírkovou knihovnu, užitkovou keramiku, havířské uniformy, písemnosti, tisky a historické fotografie. Vše samozřejmě se zaměřením na Kladensko, jeho historii a známé osobnosti, jako byli Antonín Zápotocký, Václav Beneš Třebízský, Cyril Bouda nebo výtvarnice sestry Válovy.

Zajímavým muzejním exponátem jsou například renesanční kachlová kamna, modely šachet, či ženský kroj z Podbudečska

Kromě stálé expozice se v muzeu konají i krátkodobé výstavy. Každoročně je to například výstava fotografií, časté jsou i výstavy na téma Poldi, ale prostor je dán i nostalgickým námětům, jako Ladovská zima a Kladno, Jak bydlely panenky, výstavám betlémů, či světu makrofotografie. Zajímavým námětem bylo i téma kladenské „mandelinky“….jak říkají kladeňáci autobusům MHD.

Pobočkami Sládečkova muzea je i Hornický skanzen Mayrau, Budečská rotunda a atypický vojenský bunkr z 2. světové války v Bratronicích.

 

Autor: Ivana Dondová