ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Nové Město n. Metují

Přibližně 10 km ve směru na jih od Náchoda leží Nové Město nad Metují, malebné místo v podhůří Orlických hor a v Královéhradeckém kraji. Jeho historické jádro se rozkládá na vyvýšeném ostrohu, který je obtékán řekou Metují a působí mimořádně malebně a slohově jednotně. V městě samotném se nachází řada pamětihodností a v blízkém okolí množství turisticky zajímavých míst. Nové Město nad Metují se též řadí mezi nejkrásnější renesanční městečka u nás a je pokládáno za bránu do Orlických hor.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Husovo nám., Nové Město nad Metují
GPS: 50.34419830, 16.15121970

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Nové Město n. Metují - zajímavosti

Historie města

Historie Nového Města nad Metují se úzce váže ke zdejšímu hradu, který byl vystavěn roku 1501 Janem Černickým z Kácova v místech, kde dnes najdeme zámek. Krátce po svém založení město roku 1526 stihl požár a poničil nejen hrad, ale i většinu domů na náměstí, které pak byly v letech 1526 až 1548 znovu vystavěny podle jednotného renesančního plánu, který se zachoval do dnešní doby.

V roce 1623 se majitelem města stal Albrecht z Valdštejna a po něm pak Trčkové z Lípy a Walter Leslie.

Přelom 19. a 20. století přinesl zboření městských bran (Krajské a Horské brány), přičemž se zachovala věž Zázvorka s branou. Mezi lety 1953 až 1954 došlo k přestavbě severní strany náměstí podle plánů architekta M. Vincíka a od 19. století se ve městě vyvíjí textilní průmysl, vznikají továrny na výrobu hodinek a na stavební stroje. Tvář města se pak proměnila až po roce 1990, kdy se započalo s důkladnou obnovou.

Pamětihodnosti a zajímavá místa

Největším turistickým lákadlem je v Novém Městě nad Metují zámek, vystavěný v místech někdejší tvrze a později barokně přestavěný.

Příjemnou procházku slibuje zdejší náměstí obdélného půdorysu o rozměrech 140 x 60 metrů, které je ze tří stran obklopeno domy s podloubím. Přesto, že některé z nich prošly během 18. a 19. století přestavbou, zachovala se u všech jejich původní jednotnost a stejný ráz i výška. Přímo na náměstí je dnes barokní mariánský sloup, socha Nejsvětější Trojice z roku 1767 a stará radnice ze 16. století.

V rohu náměstí najdeme kostel Nejsvětějsí Trojice, který byl vystavěn hned krátce po založení města. V roce 1540 byl přestavěn a v současné době se jedná o jednoduchou sálovou stavbu zaklenutou křížovou klenbou a ukončenou presbytářem.

Z církevních památek pak ještě uveďme kostel Narození Panny Marie nebo hřbitovní kostel Všech svatých.

 

Autor: Andrea Štyndlová