ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Havířov

Havířov je nejmladším městem Česka, které vzniklo jako nutná potřeba vázaná na průmyslový rozvoj Ostravska. Původně mělo jít pouze o nové předměstí Ostravy, které mělo uspokojit ubytovací potřeby zdejších pracovníků. S plány se začalo již v roce 1947, město však bylo oficiálně založeno až v roce 1955 na základě usnesení vlády ČSR.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : , Havířov
GPS: 49.78009530, 18.43012390

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Havířov - zajímavosti

Skutečné budování města se však začalo již mnohem dříve. V roce 1950 se začalo stavět hornické učiliště Korčagin (dnešní Magistrát). A již v roce 1952 tu stál dřevěný víceúčelový dům, kde se hrálo divadlo a kino. Od roku 1953 zde byla v provozu knihovna a bylo zde již na 1715 bytů. V roce 1956 tu byla otevřena první Základní škola Na Nábřeží a o rok později mělo město již 23 000 obyvatel, vlastní noviny „Hlasy Havířovska“ a dokonce tu fungovala i Spořitelna. Moderní město, které se mohlo jmenovat Bezručov, Gottvaldov, Čurdov, Faratín, Všemírov anebo ještě jinak poťouchle, se nakonec naštěstí stalo Havířovem.

Dnes se chlubí zajímavou architekturou, velkou zelení, hřišti, sochami a mnoha známými současnými osobnostmi, které se zda stihnulo narodit anebo městem alespoň prošlo. Jde například o Radku Kocurovou, Simonu Krainovou, Evu Vejmělkovou, Michala Kostovčíka, Bronislava Poloczka (z dnes již samostatné Horní Suché) a další osobnosti.

Havířov láká turisty nejen na svou architekturu, kulturní dění a koupaliště, ale také se stalo součástí Mikroregionu Těrlické a Žermanické přehrady, které se obě nachází jen kousek za městem. Těrlicko najdete v obci přilehlé k Havířovu Těrlicko a Žermanice se nachází o něco dál, 6 kilometrů směrem na Frýdek – Místek. A protože se Havířov nachází v údolí pod Beskydami, daleko to odtud není ani do horských a lyžařských středisek.