ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Rozhledna Masarykova věž samostatnosti

Nad městem Hořice v Podkrkonoší v okrese Jičín se k nebi vypíná Masarykova věž samostatnosti. Je nepřehlédnutelnou dominantou, viditelnou už zdálky. Není to až tak proto, že by byla kdovíjak vysoká, ale stojí na kopci v nadmořské výšce 408 m. Dá se k ní dojet autem, nebo přijít po svých po červené turistické značce z náměstí. Cesta dlouho netrvá, ti rychlejší ji pokoří za čtvrt hodinky.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Cesta Legií 1370, Hořice
GPS: 50.37756500, 15.63879000

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Rozhledna Masarykova věž samostatnosti - zajímavosti

Základní kámen k věži, jejímž architektem byl František Blažek, byl položen roku 1926 za přítomnosti samotného prezidenta. Měla být připomínkou vzniku našeho státu a svou majestátností zdůrazňovat rodící se demokracii, jež měla velmi dobře našlápnuto k velkým zítřkům. Proto se zpočátku uvažovalo o tom, že by byla vysoká čtyřicet metrů. Jenže roku 1938 byly další kroky související se stavebními počiny pozastaveny. Blížící se válka přesunula pozornost lidí zcela jiným směrem. Památku dokonce potkala i potupná událost v podobě zakrytí vlasteneckých reliéfů, vytvořených Janem Vávrou a Karlem Lenhartem, a to nejen v době okupace, ale i v období komunistické nadvlády. Jako by tímto opatřením mohl snad národ zapomenout na svou minulost!

Součástí této rozhledny, spojené s muzeem obětí totalit uvnitř věže, je sousoší Legie za hranicemi od Františka Duchače – Vyskočila z 90. let minulého století. Stojí opodál a dotváří atmosféru místa, jež připomíná temnou stránku našich dějin. Zastavte se tu a vzpomeňte na ty, co usilovali o znovunabytí ztracené svobody v dobách boje s okupanty našeho území i našich citlivých duší v době tzv. socialismu.

 

Autor: Marcela Horká, Vlastimil Hloupý