ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Zubštejn (zřícenina)

Láká Vás nápadná zřícenina hradu na horském hřbetu mezi dvěma vesnicemi? Pak jistě chcete navštívit zříceninu hradu Zubštejn, která patří k romantickým místům Vysočiny. Šlechtický hrad měl sloužit jako ochrana obchodní stezky v údolí řeky Svratky. Zřícenina je stavebně zajištěna, mezi předmostím a jádrem hradu funguje dřevěný most, takže turisté mají zajištěn bezpečný přístup.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : , Bystřice nad Pernštejnem
GPS: 49.54098310, 16.32265030

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Zubštejn (zřícenina) - zajímavosti

Zřícenina je postupně opravována

Procházka po zřícenině je okouzlující nejen pro krásný výhled do krajiny, kdy je možno vidět až k Brnu, na Křižanovsko a na skály v okolí Pohledu, ale i pro možnost vidět část gotického paláce a různých obléhacích a obranných strojů. Na hradě byl proveden i archeologický průzkum a byly zde objeveny některé součásti zařízení hradu a mince. Probíhají zde také různé kulturní akce.

Hrad se původně jmenoval Kámen

Hrad ze 13. století patřil pánům z Pernštejna. Původně se jmenoval Kámen, pak Zubří kámen, Zubrstein, Zubštejn. Hrad byl postaven v gotickém stylu a byl mnohokrát přestavován. Byl tvořen palácem a vstupní věží. Při první přestavbě vznikl druhý palác, ze kterého se dochovala dvě podlaží. Přes příkopy vedly mosty, chráněné zděným předmostím a mezimostím. Panství měnilo majitele a bylo i zastavováno, v 15. století se znovu vrátilo Pernštejnům. Ti hrad využívali a vylepšovali i jeho zařízení a zdokonalovali opevnění. Hrad se jim však zdál nepohodlný a odlehlý a nebyl pro tento významný rod dostatečně reprezentativní. Hrad byl opuštěn a rychle zchátral.

Poklad, tajná chodba a další pověsti

Jako každý hrad má i Zubštejn své pověsti. I zde je ukryt poklad, na hrad vede tajná chodba, bloudí tu duch zrazené Blaženky, měla zde být vězněna dcera Jiřího z Poděbrad. K nejstarším pověstem patří pověst o vzniku rodu Pernštejnů. Jejich předek zkrotil divokého zubra a přivedl ho na hrad. Za odměnu dostal území, které dokázal za jeden den obejít, a vystavěl hrad Pernštejn, po kterém se celý rod pojmenoval.

 

Autor: Helena Syslová

Autor fotografií: Monika Pelcová