ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Havířov

Okolo města cestička…


                                ...aneb procházka za zajímavou architekturou Havířova


Možná si řeknete, že toulat se po městě, jakým je Havířov, nemá smysl. Milovníci architektury a retra však ví, že to význam má. Havířov je totiž jako vystřihnutý z děje seriálu Vyprávěj. Vždyť i v té době začal vznikat. Dnes má nejmladší město Česka přes 60 let, a protože bylo celé vybudováno poněkud jinak, než ostatní, je výjimečné. Sice tu záplavy českých turistů „áchajících“ nad oblinami socialistického realismu nemáme, ale Japonců sem tedy jezdí celkem dost.

Procházky městem okolo zajímavých staveb jsou pro nás velmi oblíbené, a to i přes to, že nejsme Japonci. Pojďte se podívat do útrob města, které bývalo nejvíce moderní, blátivé, ale prý i nejvíce komfortní (kvůli ústřednímu topení, které tu je na rozdíl od jiných měst, skoro všude).

Havířov

Historie města Havířov začala v porovnání s ostatními poměrně nedávno

• Naše procházka městem začala na vlakovém nádraží, které rozhádalo celé město. Část obyvatel je pro zachování a jiní by ho nejraději bourali. Budova je sice poměrně (nejspíše i zcela záměrně) zchátralá, ale ať se to někomu líbí nebo ne, je zcela jedinečná. Byla vystavěna v sedmdesátých letech v bruselském brutálním stylu, jež byl ve své době fenomenální a v rámci retro je in i dnes. Podobných staveb v česku je jen pár, na ruce byste je spočítali. Nádraží je unikátní i pro svou dlažbu, ohromnou mozaiku a sochu „Směrník“, která stojí před nádražím, a kterou vytvořil akademický sochař Václav Uruba.

• Z nádraží jsme se nevydali na autobus městské hromadné dopravy, což by bylo dozajista jednodušší, ale znamenalo by to také i minout dvě velmi zajímavé památky. Když jsme prokormidlovali okolo rondelu, vydali jsme se směrem do centra (šli jsme tedy do kopce). Hned v první třetině kopce jsme došli ke zmiňovaným dvěma památkám. Napravo se stojí Havířovský Zámeček a vlevo pak nově zrekonstruovaný kostel svaté Anny. Havířovský Zámek patří k vůbec těm nejznámějším historickým památkám města, a i když uvnitř nenaleznete žádné relikvie, jelikož slouží k reprezentativním, ubytovacím a oddávajícím účelům, rozhodně za zastávku stojí. V létě možná i k vykoupání, protože hned pod zámečkem se nachází moderní koupaliště. Zámek pochází z roku 1800. Farní kostel svaté Anny naleznete hned naproti zámku a podle jistých zpráv byl prý se zámečkem propojen tajnou chodbou. Jde spíš o legendu, protože chodbu doposud nikdo neobjevil. Uvnitř kostela se nachází náhrobek z bílého mramoru hraběte Fridricha von Arcy, jež byl pánem Šumbarku na počátku devatenáctého století.

• Při cestě do centra města projdete okolo podloubí a budov, lemujících Hlavní třídu města, jež byly vystavěny v jedinečném SORELA architektonickém stylu. Další zastávkou naší procházky je však až dnešní Městský úřad města Havířova, kterému místní neřeknou jinak, než Korčagin. Původně tato budova nebyla Magistrátem, ale ohromným Hornickým učilištěm Pavky Korčagina. Budování radnice bylo zahájeno v roce 1950 a vešlo se do ní tehdy na 1200 učňů. Dnes je významnou dominantou města, na kterou navazuje park. V okolí naleznete významnou fontánu, několik soch, a také Základní kámen města od akademického sochaře Václava Fridricha (stojí na prostranství u zastávek).

Havířov

Havířov bývá nazýván také "Městem soch"

• Naproti Základního kamene naleznete zajímavý havířovský kulturní svatostánek, čili Kulturní Dům Petra Bezruče. Jde vůbec o prvním zdejším kulturním zařízení a dlouho se zde konaly také svatební obřady. Nejprve to byla velká dřevěná bouda, která však díky architektovi Radimovi Dejmalovi získala moderní podobu. Budova vznikla v roce 1961. Uvnitř naleznete loutkové divadlo, klasické divadlo, restauraci, výstavní síň, taneční sál a velký sál. Uvnitř jsou i učebny. Velmi zajímavé bylo řešení prostorů před budovou, kde původně byly dvě ohromné obdélníkové fontány. Do dnešních dnů se tu však dochovala jen socha Maryčka, dřívější Mečoun zmizel bůhví kam.

• Pouze jeden blok od Městského úřadu se nachází další dvě jedinečné a architektonicky zajímavé budovy, Kino Radost a Lučina. Více známou a slavnou je Radost, před níž původně stával Základní kámen města. Dnes je RADOST důležitým kulturním centrem, kde se konají zasedání města, konference, koncerty a výstavy. Budova Kina Radost patří k těm nejstarším a historicky chráněným budovám. Budova byla dokončena počátkem roku 1956. V parku za budovou pak naleznete jednu z dalších pro město typických soch, Chlapec s rybou, která se dříve nacházela blíže Korčaginu. I ona je vytvořena v jedinečném architektonickém stylu SORELA.

• Protější kavárna Lučina je dnes sídlem Mediatelu a zaujme okolo jdoucí hlavně svým exteriérem a se dvěma sochami - Dívkou s koulí a Dívkou s květinami.

• O něco výše od Radosti objevíte hlavní havířovské náměstí, tedy Náměstí Republiky. Byť toto náměstí vypadá moderně, zajímavostí tu naleznete mnoho, a to doslova všude, kam se podíváte. Asi nejvýraznější dominantou zdejšího náměstí je poněkud kontroverzní monumentální moderní skulptura „Brána s kyvadlem“, která patří k těm největším v zemi i v Evropě, a také k nejdražším a nejbizarnějším projektům města. Kyvadlo má motorový pohon, který bývá v létě spuštěn spolu s fontánou, do níž se s velkou oblibou přichází schladit malí i velcí obyvatelé města. Hned vedle Spořitelny stojí Labužník, další typický symbol bruselské architektury, pro nějž je typické ohromné neonové osvětlení. Právě zde se nacházel jedinečný mléčný bar, o jehož retro provoz se pronajímatelé snaží dodnes. Za Českou spořitelnou pak naleznete velké dětské hřiště, jež jistou dobu patřilo k těm největším v zemi.

Havířov

Architektura poloviny 20. století je zde znatelná na každém kroku

• Nedávno zcela nově zrekonstruované Kino Centrum se rovněž nachází na Náměstí Republiky, i když o kus dál směrem k autobusovému nádraží. Kino bylo zprovozněno v roce 1967. Šlo o další zcela jedinečnou budovu, v níž naleznete několik sálů, výstavní síň i kaváren. Jedinečná zde stále je zachovaná mramorová podlaha a galerie s difuzorem. Po bývalé Císařské cestě se nakonec dostanete až na autobusové nádraží.

• Jedinečné stavby v Havířově naleznete i poblíž havířovského autobusového nádraží. I když byste to možná neřekli, za zastavení, a to nejen sportovní, rozhodně stojí i zdejší Zimní stadion. Ten, ač se to nezdá, má za sebou téměř 65letou historii. Hned vedle něj se nachází autobusové nádraží s naprosto jedinečnou, leč bohužel prozatím velmi zchátralou administrativní budovou, které se říká Rotunda. Tato budova, vybudována v roce 1968, má svá nejlepší léta má za sebou a před sebou má zcela radikální rekonstrukci, při níž bude doslova vystavěna celá od znova. Vskutku by byla škoda přijít o takovouto zajímavou dominantu, jež rovněž patří k fenoménům bruselského architektonického stylu.

• Poslední naší zastávkou ve městě byla Kotulova dřevěnka, kterou naleznete jen kousek od Zimního stadionu, v husté moderní zástavbě. Jde nejen o nejstarší stavbu ve městě, ale patří k nejstarším roubeným stavbám na celém Těšínsku. Chalupa byla postavena v roce 1781 a dnes se v ní nachází expozice zdejší bytové kultury a způsobu života na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Havířov

Havířov - zákoutí

V Havířově se nachází mnoho dalších zajímavostí. O Havířově se říká, že je městem soch a je také označováno za „Zelené město“.  Pravdou je, že tu všude okolo máte přírodu. Cestou pod Kotulovu dřevěnku se dostanete do chráněné přírodní oblasti meandru Lučiny. Kromě toho ve městě naleznete mnoho parků a vzácných i starých stromů, které nikde jinde nenajdete. Rovněž se tu nachází téměř stovka zajímavých a jedinečných soch. Je zde tedy pořád dost prostoru na zajímavé procházky a nevšední výlety, ale o nich zase třeba někdy jindy.

Mohlo by vás zajímat