ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Hvězdné zákoutí

Jedné jasné noci se mi zachtělo být blíže ke hvězdám. Určitě je to snem mnoha lidí, ale sotva uskutečnitelným. Tak jsem tedy nakonec usnula pouze s krásnými představami. Ráno mi ale hvězdy stejně nedaly spát, a tak jsem otevřela knihu výletů a Hvězdu objevila. Ano, s velkým H.

Jde o místo poblíž Broumova. Vyskytuje se zde kaple zvláštního vzezření. Sice má kruhový půdorys, ale vnější cípy vybíhají do pěti stran. Její pravé pojmenování je kaple Panny Marie Sněžné, je přístupná kamenným mostkem s ochozem a poskytuje nádherný výhled na Broumovskou kotlinu a Javoří horu. Leží v nadmořské výšce 760 metrů a byla vybudována v polovině 19. století broumovským opatem Janem Rotterem, jenž zachránil Dientzenhofferovo dílo z roku 1733, již určené k likvidaci.

Hvězdné zákoutí

Procházet se po nejbližším okolí, to je zážitek nade všechny. Překračujete a prolézáte pískovcová zákoutí, ohýbáte se pod kamenným mostkem, a máte-li štěstí, můžete zahlédnout i malé divočáky, umístěné v dobře zabezpečeném výběhu. Není to ovšem každý rok stejné. Osoba, jež se baví tímto koníčkem, zde nepase svá prasátka vždy. Záleží tedy na náhodě, možná i roční době, kdy je možno tato stvoření spatřit.

Na výše zmiňované místo se dostanete lesní cestou. Úplně ke kapli dojet nelze, ale po pár stech metrech jste na místě. Trápí-li vás hlad, nebo toužíte-li alespoň po malém občerstvení, nebudete zklamáni. Kromě restaurace zde naleznete i stánek s obvyklými pamlsky.

Přeji dobrou chuť a krásný výhled do kraje! Broumovsko přírodními skvosty velmi oplývá a nemá o návštěvníky nouzi, a to kdykoli během roku.

Hvězdné zákoutí

Mohlo by vás zajímat