ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Očelice na Rychnovsku

Píše se rok 1378, poslední rok panování krále a císaře Karla IV., kdy je území Čech obohaceno o další malebnou obec – Očelice v okrese Rychnov nad Kněžnou. Ta je tou dobou známá i tím, že její tvrz patří k nedalekému klášteru cisterciáků, pojmenovanému Svaté Pole. Roku 1420 končí tato usedlost bohužel v troskách, a to zbraněmi lačných orebitů. Dodnes se ale můžeme přesvědčit, že tu skutečně stála. Na zahradě dnešního domu č. 10 jsou k vidění terénní náznaky valů a vodního příkopu.

Očelice na Rychnovsku

Mě však do vesničky zavedla touha spatřit malinkou kapli sv. Petra a Pavla z roku 1872 a sousoší  Kalvárie v její blízkosti, vytvořené o rok později. Kaplička byla postavena na náklad zdejších občanů a původně se honosila přívlastkem „k větší cti a chvále Boží a sv. apoštolů Petra a Pavla“. Jako zajímavost dodávám, že ukrývá i zvon se vznešeným názvem Ave Maria. Při procházce obcí navíc nelze opomenout stavbu bývalé školy z roku 1893.

Docela dost na obec s necelými třemi sty obyvatel, nemyslíte? Budete-li mít cestu do míst, kde se narodil náš významný spisovatel Karel Poláček, a to přímo v Rychnově nad Kněžnou, zavítejte i sem. Na roční době nezáleží. I s mrazem se lze vypořádat, pokud tak jako já hoříte zvědavostí.

Očelice na Rychnovsku

Mohlo by vás zajímat