ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Procházka trasou z Jeseníku přes Červenou horu na Vozku

Na severní Moravě jsem svého času studovala celých deset let a kraj kolem Šumperku a hlavně Jeseníku si doslova zamilovala. Snažila jsem se tam tehdy projít co nejvíc tras, hlavně v Hrubém Jeseníku, ale i tak si myslím, že jsem nestačila ani většinu. Je zde totiž tolik možností a krásných míst, že je ani za těch deset let není možné všechny poznat. Ráda bych vám ale jednu z nich přiblížila - jedná se o trasu z Červené hory na Vozku, na kterou se samozřejmě dá vyrazit z různých míst, ale řekla bych, že nejlepší je to z Červenohorského sedla.

Na něj jsem tehdy vyrazila vlakem z Jeseníku. Cesta trvá slabou půl hodinku a zastávka je označena "Loučná nad Desnou, Červenohorské sedlo". Celá trasa je odtud až k Vozkovi dlouhá asi 9 km a začíná pozvolným stoupáním, vede otevřenou částí a dál přes les, který končí před Vřesovou studánkou, poutního místa, u kterého se rozhodně musíte zastavit! Jednak samo místo působí velmi kouzelně a pak je odtud krásný výhled na Vozku i Keprník.

Procházka trasou z Jeseníku přes Červenou horu na Vozku

Cestou na Vozku

K Červené hoře pak mírným stoupáním vede zelená značka. Na vrcholu mě po mírné námaze odměnil přímo pohádkový kruhový výhled! Zajímavý je zde skalní útvar s názvem Kamenné okno. Vydala jsem se sem v létě, takže viditelnost byla skvělá a spatřit jsem tehdy mohla celé Jesenicko.

K Vozkovi se pak dá nejjednodušeji dostat právě od Kamenného okna po žluté značce prudce dolů k Sedlu pod Vřesovkou a dál se stačí držet značení ve směru k rozcestníku U Vozky. Z osmého nejvyššího vrcholu v Hrubém Jeseníku, tedy Vozky, položeného v nadmořské výšce 1377 m.n.m. jsou opravdu přenádherné výhledy, které se mi naštěstí tehdy podařilo zachytit objektivem fotoaparátu. Musím ale podotknout, že na skálu Vozka je turistům vstup zakázán, nicméně já ho tehdy prostě nějak nemohla respektovat... I v létě zde ale fouká silný vítr, takže zejména během větrnějších dní rozhodně doporučuji respektovat platná nařízení.

Procházka trasou z Jeseníku přes Červenou horu na Vozku

Výhled z Červené hory

Cestu bych označila za středně náročnou a středně dlouhou. Vede mírnými i prudšími svahy, stoupáním i klesáním. Rozhodně ji však doporučuji pro její nádherné výhledy!

Výhled z Červené hory Cesta na Vozku

Mohlo by vás zajímat