ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Zřícenina Břecštejn jako příjemné překvapení

Už se vám stalo, že původní cíl vaší cesty byl nakonec převálcován ještě zajímavějším objevem? Nějakou nečekanou podívanou? Nám ano, již několikrát. Ovšem památka, o níž budeme psát dnes, patří k těm, co se do paměti otisknou silněji.

Hrad Břecštejn (Břečtejn či dokonce Silberštejn) u obce Vlčice v okrese Trutnov je místem, jež vás uchvátí. Snad je to strmou skalou, na níž dlí. Snad je to nevelkou rozlohou, dýchající jistou útulností, nebo tím, že zapadá do Přírodního parku Hrádeček. Kdoví… Nás si podmanil. Důvodem bylo i to, že jsme ho vlastně objevili až jakoby mimochodem, navíc v těsné blízkosti nevelké chaloupky, patřící bývalému prezidentovi a dnes již zesnulému politikovi a dramatikovi Václavu Havlovi.

Zřícenina Břecštejn jako příjemné překvapení

Naše obchůzka začínala u bobové dráhy v Malých Bukách. Po jejím obhlédnutí (z časových důvodů ne vyzkoušení) nás směrovky navedly na cestu, vedoucí k rozhlehlé golfové pláni. Když jsme velkým obloukem obešli tamní honoraci, sešli jsme na silnici směřující k Hrádečku. Lehce pršelo, ale teplé ovzduší vzápětí všechny kapky odpařilo, takže jsme déšť necítili jako prohru. Jedním z objevů byla stopadesátiletá třešeň ptačí, označená jako památný strom. Do té doby jsme si mysleli, že takovými stromy jsou pouze lípy či duby. Člověk se zkrátka učí a diví po celý život.

Teprve v místech zmiňovaného stromu nás upoutala šipka k hradu. Šli jsme tedy poslušně po jejích stopách. A hle! Obrovský kus kamene a na něm zbytky mohutných zdí. Aby bylo možné podívat se dovnitř, zřídily zde dobré duše dřevěné schůdky. Uvnitř čekalo překvapení – malé nádvoříčko, stěny s okénky a jako dárek krásný výhled do kraje s Krkonošemi v pozadí. Úžasné a dojemné!

Zřícenina Břecštejn jako příjemné překvapení

Dočetli jsme se, že hrad se poprvé připomíná roku 1336 a za pustý je považován od poloviny 16. století. Přežil tedy sotva dvě staletí. Pro nás ale dýchá nadále. Máte-li tedy rádi tajemství zbytků středověkých sídel, neopomeňte na své pouti navštívit tuto krásnou zříceninu.

Přírodní park Hrádeček Zřícenina Břecštejn

Mohlo by vás zajímat