ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Do Holašovic za perlou lidové architektury

Jestliže plánujete prázdninovou cestu krajem jižních Čech a budete se zdržovat v okolí měst České Budějovice či Český Krumlov, podnikněte výlet do Holašovic! Samotná cesta tam je velmi příjemná a navíc na vás na jejím konci čeká odměna v podobě malebné jihočeské vesničky s domky lidové architektury, která byla za svou unikátnost odměněna zápisem na seznam památek UNESCO.

Do Holašovic za perlou lidové architektury

Holašovická náves

Sama jsem se k této cestě chystala už dlouho, protože památky lidové architektury mám moc ráda a jedná-li se navíc o unikát takového rozsahu, jako je tomu právě u Holašovic, není nad čím uvažovat. Svou cestu jsem začala v Českém Krumlově, kde jsme tehdy byli ubytováni a odkud jsme vyrazili autem. Je zde ovšem ještě další možnost, a sice jet na kole a využít cyklostezku z Českého Krumlova přímo až do Holašovic. Najdete ji pod číslem 1169, vede od rozcestí k železniční stanici Český Krumlov a její celková délka je přibližně 24 km. Z části zpevněná cesta a z části pak silnice III. třídy vás povede přes Křemži, Bohouškovice a Jankov.

Co se týče cesty autem, doporučuji jet přes Chvalšiny a dál na sever kolem Blanského lesa. Pokud nejste vlastníky auto navigace, doporučuji sledovat mapu a ukazatele zvlášť v oblasti před samotnými Holašovicemi. Své bloudění můžu sice připsat na vrub své horší orientaci v mapách, nicméně v každém případě Holašovicím se zdejší silniční ukazatelé věnovali opravdu jen poskrovnu, čemuž jsem se nemálo divila, zvlášť vezmeme-li v úvahu fakt, že se jedná o místo tak kulturně cenné.

Po příjezdu do obce Holašovice najdete seskupení domků lidové architektury snadno - nachází se totiž přímo na návsi podlouhlého tvaru s rybníčkem. Jednotlivé domy, postavené ve stylu selského baroka, mě přímo okouzlily svou malebností! Každý z nich má totiž malovaný barokní štít, všechny mají nové střechy, okna zdobí barevné květiny a na fasádách některých ze statků najdete také letopočet, značící vznik domu.

Moje další kroky pak vedly k zajímavému místu, o kterém jsem doposud neměla ani tušení. Navedly mě k němu zdejší ukazatelé a říká se mu Holašovický Stonehenge, nebo také Holašovický kruh. Jedná se o novodobý kromlech, tedy seskupení vztyčených kamenů, které má údajně léčivé účinky. Kolem centrálního kruhu je rozmístěno dalších 25 kamenů a stavba pochází z roku 2008.

Do Holašovic za perlou lidové architektury

Holašovická kaplička

Holašovice Holašovická kaplička

Mohlo by vás zajímat