ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Náročnější cestou na Šerák

Co se týče horských tras, nejsem sice až tak zdatná turistka, nicméně výhled na Jesenickou kotlinu z vrcholku Šeráku mě lákal už dlouho. O zdatnosti zde mluvím především proto, že cesta z Lipové-Lázní, odkud jsme měly s kamarádkou vycházet, je na vrchol Šeráku celkem náročná a dlouhá. Přibližně 15 km dlouhý úsek nám zabral asi 7 - 8 hodin, ale musím přiznat, že jsme si po cestě nejednou dopřály pár minut odpočinku a odměnily se kouzelným výhledem po okolí.

Stejně jako většina tras z Lipové - Lázní, začíná i tahle u vlakového nádraží, ale my tehdy, díky dokonalé znalosti kamarádčiny rodné vsi, vyrazily přímo z jejího domu. Po silnici se jde (od nádraží) jen chvíli a pak už cesta směřuje přes lesy a pole. Musím říct, že vše je perfektně značeno a s orientací zde vůbec není problém. Cesta má zpočátku mírný charakter, což se záhy mění, konkrétně u rozcestí Pod Sněhulákem. Odtud směrem až na Obří skály se prudce stoupá a ti méně zdatní nejspíš využijí nějakých romantických lesních zákoutí ke krátkému odpočinku.

Výhled cestou na Šerák

Všichni ti, které moje zážitky z cesty na Šerák inspirují k vlastnímu projití trasy z Lipové, se určitě zastaví na Obřích skalách, kterým jsem věnovala samostatný článek v blogu už posledně. Obří skály totiž znamenají zdolání prvního velkého převýšení na trase a přiznejme si - lehké svačince a občerstvení s nádherným výhledem na Rychlebské hory asi odolá jen málokdo.

Od Obřích skal směrem k Šeráku cesta stále víc a víc strmě stoupá a má charakter polomů. Směrovky na rozcestí Pod Šerákem nám záhy oznámily, že se nacházíme v nadmořské výšce 1280 m. O něco výš, ve výšce 1325 m, je položená chata Jiřího na Šeráku, kam jsme samozřejmě došly posléze a zdolaly tak nejvyšší bod naší trasy. A odměna? Překrásný pohled na Jesenickou kotlinu, Jeseník a dokonce i kamarádčinu rodnou obec Lipová - Lázně.

Chata Šerák na vrcholu

Cestu zpátky jsme se rozhodly trochu obměnit a od rozcestí Pod Šerákem se vydaly na Miroslav, sledujíc žlutou a později zelenou turistickou značku. Zpočátku vedou dolů dost klikaté serpentiny, a tak kolena dostávají dost zabrat...ne však na dlouho. Přes lesní svahy nás cesta vedla až na otevřenou louku a polní cestu, odkud už pak byla Lipová - Lázně coby kamenem dohodil.

Přímo od chaty Jiřího na Šeráku jezdí lanovka do Ramzové, což je obec, odkud jezdí vlaky také do Lipové - Lázní, takže pro cestu zpět se dá zvolit i tato možnost, kterou uvítají zvlášť ti, pro které bude trasa už tak dost náročná.

Cestou dolů ze Šeráku směrem k Obřím skalám

Trasu bych určitě nedoporučovala malým dětem a málo zdatným turistům. Cesta je místy skutečně hodně strmá a převýšení rozhodně není zanedbatelné. Její projití však rozhodně stojí za to!

Mohlo by vás zajímat