ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

V Lánském zámku spí český lev pod sekvojí

Lány jsou bezmála symbolem české státnosti, vždyť stejně jako Pražský hrad, poskytoval i lánský zámek domovské právo většině českých prezidentů. Nejvíce ho využíval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Prožil zde 17 let a podnikal po okolí své pověstné pravidelné vyjížďky na koni. Jeho štíhlá, asketická postava, sportovního až vojenského držení těla, kontrastovala s vyrovnaným výrazem, vyjadřujícím moudrost, trpělivost a nadhled. Jeho spartánský způsob života dokládal, že státník by měl jako první vyznávat a ctít opravdové hodnoty a mít nejpřísnější metr sám na sebe.

Budovy v areálu Lánského zámku

Neodbytně se mi v tuto chvíli připomíná fakt, že prvním z majitelů, tehdy dřevěného lánského sídla, byl od roku 1392 pan Hašek. V kontextu novodobé historie je tento fakt zajímavý. V 16. století přešla obec Lány spolu s tvrzí do majetku císaře Rudolfa II. Jeho přístup ke státnickým povinnostem byl poněkud vlažný, což vtipným způsobem zdokumentoval Jan Werich v historické veselohře Císařův pekař a pekařův císař. Tento film je poplatný každé době a se svými hláškami typu „Nedělej nám tyhle efekty, když to nečekáme!“ nebo „ Chápeš teď lásku? Mluv! Co cítíš?“ „ Rum!“, je pokladem české kinematografie. 

Z dřevěného sídla, přes lovecký letohrádek až po barokní prezidentský zámek

Ale zpátky do Lán. Jedním z počinů Rudolfova vladaření byla přeměna dřevěné lánské tvrze na renesanční lovecký letohrádek. Později byl přestavěn do barokní podoby a tak započala dlouhá éra přestaveb a rozšiřování zámku. Budovali a přistavovali Valdštejnové, pak i Fürstenberkové. Zámek se rozrostl o dvě patra, rokokový kostel a nakonec přibylo i poslední mansardové patro a nová vstupní část. Poslední významné stavební i parkové úpravy se dály pod vedením prvorepublikového hradního architekta Josipha Plečnika. Jeho dílem je i antická fontána s pěti lvími hlavami chrlícími vodu. Představují Čechy, Moravu, Slezko, Slovensko a Podkarpatskou Rus, pět pilířů Československé republiky.

Běh času ale pozutínal některé pomyslné československé lví hlavy. Fontána je již jen posmutnělým mementem snahy našich pracovitých vlasteneckých předků.

Náš první prezident osobně

Českým lvům dělá od září roku 2013 v zámeckém parku společnost obří sekvojovec, kalifornský přistěhovalec, zvaný mamutí strom. Tento obr dorůstá nejimpozantnějších rozměrů na této planetě a dosahuje biblického věku v řádech tisíců let. Popřejme tedy sekvojovci a lvům spokojené a rovnoprávné soužití a doufejme, že ve stínu rostoucího a sílícího stromu nebudou slábnout zbylí čeští lvi.

Lánské zákoutí

Mohlo by vás zajímat