ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Kostel sv. Jakuba Většího Jičín

V těsné blízkosti Valdické brány, na Valdštejnském náměstí, se nachází jeden z nejvýznamnějších jičínských kostelů, který je se zámkem, jenž najdeme také vedle kostela, propojen barokní chodbou. Na jeho místě kdysi stávalo několik měšťanských domů, které Albrecht z Valdštejna nechal zbořit a vystavět místo nich kostel, zasvěcený sv. Jakubovi.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Valdštejnovo náměstí, Jičín
GPS: 50.43630220, 15.35307560

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Kostel sv. Jakuba Většího Jičín - zajímavosti

Vysvěcení kostela je datováno rokem 1701 a architektonickou zvláštností je fakt, že kostelu chybí věž, resp. nemá ji záměrně, v souladu s myšlenkou Valdštejnsky komponované krajiny, v níž měl být kostel sv. Jakuba Většího jedním ze středobodů.

Interiér kostela na návštěvníky působí velmi poklidnou atmosférou. Návštěvníci jsou uchváceni nejen freskami zdobeným stropem, ale i zařízením z doby pozdního baroka nebo oltářním obrazem, znázorňujícím sv. Jakuba. Dojem umocňují také postranní lodě s bočními oltáři s obrazy.

Kostel sv. Jakuba byl původně plánovaný jako katedrální, ale z původních plánů nakonec sešlo díky tomu, že k založení biskupství zde nedošlo kvůli nesouhlasu římské kurie. Položení základního kamene se konalo v roce 1627 a architektem kostela byl s největší pravděpodobností Giovanni Battista Pieroni. Stavby se ujal dvorní architekt Albrechta z Valdštejna, Andrea Spezza, a po něm pak Nicolo Sebregondi.

V roce 1681 kostel vyhořel a následné opravy se protáhly na dvacet let, tedy do roku 1701, kdy se kostel vysvětil. Vybavení kostela, které se dochovalo do dnešní doby, většinou pochází z první poloviny 19. století, a bylo pořízeno po opravě kostela, který roku 1768 opět poničil požár. Během oprav také proběhla stavba propojení zámku a západní  panské oratoře kostela. Novoklasicistní průčelí pochází z roku 1867.

 

Autor: Andrea Štyndlová