ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Ohrada (zámek)

Zveme vás na pěkný lovecký zámek Ohrada, který naleznete nedaleko zámku Hluboká nad Vltavou. Zámek založil Adam František Schwarzenberg v letech 1708 – 1713 a vybral si místo mezi Zvolenovským a Munickým rybníkem. Barokní sloh zámku byl stvořen dle projektu architekta P.I. Bayera, mimochodem přestavoval i zámek v Hluboké nad Vltavou. Na zámku byste v té době našli zbrojnici, maštale, psince, lovecký sál, kapli sv. Eustacha. Strop v kapli ozdobil motiv Svaté Trojice z roku 1715, dále kapli doplňoval oltář se schwarzenberským erbem. Oltářní obraz namaloval malíř Pieter van Roy. Celý zámek vyzdobili tehdejší proslulí umělci.



Užitečné informace pro návštěvníky

Adresa : Ohrada 17, Hluboká nad Vltavou
GPS: 49.04170610, 14.42110000

Dopravní spojení

Otevírací doba a vstupné

Ohrada (zámek) - zajímavosti

Na zámku Ohrada mělo být stvořeno vhodné prostředí, kde se daly pořádat parfosní hony a různé lovecké slavnosti. Adam František Schwarzenberg se stal obětí nešťastné náhody a osudovou se mu stala jeho vášeň – lov. Roku 1732 ho náhodně zranil na lovu císař Karel VI. V roce 1842 Jan Adolf II. zde založil muzeum, kde vystavil lovecké trofeje a vycpaniny, které stále přibývaly.
Mezi chlouby zdejších expozic patří poslední český medvěd a vlk, parohový nábytek, sbírka loveckých zbraní a světová rekordní trofej z roku 1730.

Mezi stálé expozice muzea patří Vývoj myslivosti s loveckými zbraněmi, ornitologickou sbírkou a preparáty mysliveckých psů. Vývoj lesnictví přibližuje nástroje a uniformy lesníků a expozice Vývoj rybářství vám ukáže náčiní rybářů a vycpaniny ryb. Další exponáty se věnují dřevařství – vývoji a dopravě dřeva. Okouknout lze i Život lesa, České puškařství a Sallačovu sbírku jelenovitých s různými trofejemi.

Na zámku bylo otevřeno jedno z prvních muzeí – datum otevření byl 15. září 1842. Muzeum lesnictví, rybářství a myslivosti stojí blízko zoologické zahrady, zaměřené hlavně na evropské živočichy a zvěř žijící v mírném asijském pásmu. V ZOO však nechybí ani exotické druhy.

 

Autor: Petra Nachtmanová